26 юни — международен ден за борба с нелегалния трафик на наркотици (ВИДЕО)

Употребата на хероин намалява, но веществата, които заместват този наркотик на пазара, пораждат загриженост“ – това гласи доклада на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите.

Навсякъде в Европа незаконното предлагане на наркотици е престъпление. Предвидените наказания обаче, в отделните държави, се различават значително. В някои се наказват с доживотен затвор, а в други държави се прави разлика между леки и тежки престъпления, свързани с предлагане на наркотици.

Но в крайна сметка фактите говорят сами за това колко сериозен поблем е наркоманията. Милиони хора по света и техните семейства са жертва на зависимостта от наркотични вещества.

Между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България – цифра от статистиката на Националния фокусен център по наркомании и колко много трагедия зад тази цифра. Разликата между статистика и трагедия е когато ни засяга лично някакво събитие.

 На този ден имаме възможност да кажем НЕ на наркотиците и да предпазим децата. Повече от една трета от наркозависимите в България никога не са опитвали да се излекуват. 33 процента от младежите до 18 години в България са употребявали поне веднъж през живота си наркотик. По данни на Националния център по наркомании у нас броят на използващите системно хероин, амфетамини и кокаин, е около 20-30 хиляди. България е на пето място сред страните от ЕС с 42 на сто смъртност на наркозависими до 25 години.

Гледайте един кратък филм на mediacafe за проблема с наркотиците:

За автора

Вашият коментар