Нови драстични мерки от кризисния щаб! Забрана за посещения по паркове и още …

Заразените българи са вече 127. 13 от новите пациенти с положителен тест са от София и 4-ма са от Добрич, един е излекуван напълно, каза шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

От тази вечер се въвеждат нови още по-драстични мерки срещу епидемията от коронавирус

Те бяха огласени след заседание на Националния оперативен щаб с участието на премиера Бойко Борисов и министри днес малко преди 17:00 часа

Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават аптеки и хранителни магазини всеки ден в интервала 8.30 до 10.30 часа, съобщи Ананиев на брифинг в МС. Тогава ще бъдат обслужвани само хора над тази възраст.  

Това е времето, в което те могат да бъдат обслужени, без да се срещат с останалите потоци от хора, уточни ген.-майор Венцислав Мутафчийски.  

Ако резултатът от тези мерки е негативен, ще бъдат въведени по-строги мерки.

Органите на Министерството на вътрешните работи ще организират КПП-та на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. 
 
През контролно-пропускателните пунктове ще се пропуска преминаването на лица в случаи на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес.

Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност, уточни Ананиев.

По думите му всеки човек, който работи в друг град, трябва да вземе от работодателя си служебна бележка, че отива на работа и за какъв срок от време.

"Тези, които отиват до болниците, трябва да покажат документ, за да го удостоверят. Хората, които работят извън областните градове, препоръчвам да поискат от работодателите си такава декларация. Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване.

Идеята е да се намали бързината на разпространение на вируса. Призивът е всички граждани да спазват разпоредбите. Подготвяйте си документите, за да може да бъдете по-бързо проверени на специалните пунктове", заяви вътрешният министър Младен Маринов.

"Тези мерки засега са в рамките на извънредното положение. Могат да бъдат удължени, ако се наложи", добави шефът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. "Важно е да се разбере от българите, че правим това заради здравето им. Не искаме да пречим на бизнеса. Икономиката трябва да работи, защото тя е носител на целия финансов ресурс, който отново се връща при българските граждани", добави Ананиев.

Хората, които имат домашни любимци, ще имат възможност да ги извеждат, но се забранява струпването на едно място.

Считано от 00 ч. тази вечер, или от 21 март 2020 г. се въвеждат следните мерки:

  • Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни площадки на открито и зарито и др.
  • Забранява се на лицата до 60 г. да посещават хранителни магазини или аптеки всеки ден от 8.30 до 10.30 ч.
  • Органите на МВР ще организират КПП на областните центрове и ще проверяват каква е целта на пътуването.
  • През КПП-тата ще се пропускат пътуващи само по неотложни причини: трудово естество, здравословни причини, завръщане у дома. Тези неотложни причини се удостоверяват със служебна бележка от работодател, медицинска бележка/документ, лична карта, с която да удостоверят постоянен адрес.

Вашият коментар