Осемте момичета, които обединяват България по време на криза!

Осем доброволки се организираха във Фейсбук групата ЗаДоброто срещу #bgcovod-19 и усилията им се увенчават всеки изминал ден с успех

За по-малко от 10 дни те събраха над 150 хиляди лева, а днес фирма V-Ray Chaos Group дариха 200 000 лв в подкрепа на кампанията

Днес една от големите цели вече е постигната. Кремена, Димитрина, Татяна, Свилена, Поли, Веселина, Маргарита и Надежда събраха над 150 хиляди лева, а с това и 3 респиратора на стойност 96 000 лева, които вече пътуват към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. 

Към тези момичетата с големи сърца добавят и защтни материали в размер на 32 024 лева, които също вече намериха своите предназначения в различни болници из страната, разпределени в 38 болници и НПО, обгрижващи възрастни хора – Ботунец, Перник, Ловеч, Троян, Плевен, Монтана, Козлодуй, Русе, Тутракан, Омуртаг, Горна Оряховица, Павликени, Карлово, Стара Загора, Кърджали, Харманли, Петрич.

"Иска ми се да кажа нещо силно. Да го извикаме даже.

За по-малко от седмица кампанията успя да изпълни повече, отколкото самите ние очаквахме и то благодарение на всички Вас, които повярвахте в нас и в нашата прозрачност, честност, бързина и сърца.

С най-най-голяма радост от името на целия екип на Проект #задоброто и BCause: в помощ на благотворителността ви информираме, че успяхме да закупим 3-те налични регенирани респиратора (след пълна инжинерна подготвока и дообродуване и гаранция). 2 от тях вече пътуват за Пирогов, а 1 в понеделник ще бъде доставен на ИК към УМБАЛ св. Георги в гр. Пловдив! Догорилисме с управлението на Пирогов, ако своевремено в друга точка на България има спешна необходимост, а Пирогов все още обезпечава соите нужди, респираторите да бъдат незабавно насочени. Не знам колко хора си дават сметка, какво е да намериш налични респиратори в момента и защо радостта ни, че успяхме е толкова голяма. Защото пак искаме да кажем, че нашата кампания е за нуждите СЕГА. Днес, утре, следващата седмица. Това се опитваме да правим и ще продължим, докато ни подкрепяте. Благодарим Ви!

До този момент, 20 март, 13.20 часа, с дарените от вас пари са купени и раздадени в болниците предпазни средства на стойност 32 024 лева.

Купени са три респиратора на обща стойност 96 000 лева.

Днес една прекрасна журналистка ме попита "Добре де, а вие какво печелите от това? Защо го правите?". И аз замълчах. Не знаех как да отговоря на този въпрос. Не знаех, защото истината е, че никой от нас не печели абсолютно нищо материлно, а личните жертви са огромни. Дори не сме се замисляли за това. Не знаех как да отговоря и защото все си мисля, че да правиш добро е достатъчно голяма мотивация. А в ситуация като тази, в която вождаш колко е важно и колко е заразително, ами това печелим. Добро. Не е малко. Никак.

Правете добро. Днес.

Платформата! Дари с мен!", споделя Кремена Кънева във фейсбук страницата. 

Момичетата откриват дарителска сметка преди малко повече от седмица с единствената цел да осигуряват и снабдяват болници и социални домове с предпазни средства. Правят го, каот тропат на всяка врата и с неуморни усилия намират в онлайн магазините и в шивашки фирми съдействие. 

За последните няколко дни са доставили чрез куриерски фирми хиляди защитни маски в над 25 болници в страната. В списъка на чакащите са още 30. 

Освен маски жените са намерили предпазни облекла, дезифенктанти, калцуни, назални катетри и също ги разпращат. На практика от миналата седмица работят денонощно по издирване на нужните консумативи, разпределянето им и изпращането им чрез куриерите, информира вестник "Сега". 

Създатели на групата са ЗаДоброто и фондация "Бикоуз". Проектът за ЗаДоброто съществува от миналата година, благодарение на Кремена Кунева. С дарения и доброволчески труд тогава направиха ремонт на две отделения в софийската Педиатрия. Започнаха и ремонт в инфекциозната клиника на една пловдивска болница, но заради епидемията ремонтът е спрян. Повечето от осемте доброволки, които са отдадени денонощно на каузата да помагат на болниците, имат и малки деца. 

В кампанията са включени дори големи болници, за които се предполагаше, че не би трябвало да имат проблем с предпазните средства, но се оказа заблуда – "Св.Марина" във Варна, "Пирогов", УМБАЛ – Бургас.

До момента 56 болници са потърсили съдействие от кампанията.

Започват и създаването на дигитална платформа с възможност за мобилно приложение. Чрез тях болниците ще могат в реално време да изпращат конкретна информация от какво имат нужда и да актуализират заявките си, ако националният щаб вече ги е снабдил с нужното. 

Пълна и актуализирана информация за даренията и събраната сума може да видите в Platformata.bg

СНИМКИ: #ЗАДОБРОТО кампания #bgcovid-19

 

Вашият коментар