Лекар от спешното на Пълмед е един от двамата заразени в Пловдив

Лекар е един от двамата заразени в Пловдив, който от 6 дни не е на работа

Това съобщи генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин. Медикът, който е далположителен тест, е от Спешното отделение на частната болница "Пълмед" и в момента е под карантина, информира вестник Марица.  

На въпрос на журналистите от пловдивската медия той обясни, че не се налага да се затвори здравното заведение, в която е работил заразеният лекар. "Болницата е подготвена психически и се включва наравно в борбата с епидемията", добави Мутафчийски.

112 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас до момента, съобщи още шефът на щаба. От последните 18 случая само един е в тежко състояние.

В "Пирогов" има четирима пациенти, като единият е докаран от "Токуда" в тежко състояние и е интубиран. Другите са в добро състояние. Пациентите в Габрово и Плевен са оздравяващи. Тези пациенти трябва да се докажат, че са изчистени от вируса. Това става с 2 проби за 24 часа. Има описани случаи до 37 дни изчистване", добави генералът.

Той се надява първият изписан пациент, прекарал Covid-19, да бъде настанената в "Пирогов" лекарка, която се зарази след пътуване в чужбина.

"Много ми се ще първият излекуван пациент да е колежката, взет й е тест в 7 часа, ако се потвърдят отрицателни 2 теста, тя ще бъде освободена утре. Тя няма вече никакви признаци на заболяване, възстановени са й показателите, както и на още една болна. В Габрово медицинската сестра премина първия си тест, но още нямаме резултат да я освободим напълно", обясни Мутафчийски.

Той огласи и една обнадеждаваша новина. "От онзи ден се е задействала процедура за медикамент с предполагаем положителен ефект срещу коронавируса. Говорихме с производители в България дали не може да се направи, изясняваме дали е възможно".

Шефът на щаба коментира и мерките срещу спекулата със защитни средства.

"Проверките в аптеките не са репресивно средство. Мисля че няма значителни нарушение, освен че на чисто пазарен принцип са много скъпи маските, дезинфектантите. От освободените 100 хил. тона спирт 56 хил. въобще не са потърсени от производителите. Създали сме условия да се случи този процес", каза Мутафчийски. 

Той стигна и до въпроса с тоталната карантина в Банско.

"Тенденцията в Банско е ясна, имаме доказани случаи, включително и от чужбина, там има пълни основания за затварянето. На базата на популацията в София случаите не са особено много", каза шефът на ВМА.

Мутафчийски каза, че от щаба са готови да се въведат по-строги мерки като спиране на излизането навън при нужда и в София. За това призоваха от лекарската гилдия в столицата.

На въпрос на "Марица" дали ще има санкции за пловдивския историк и музикант д-р Кирил Ненов, който се самопровъзгласи във Фейсбук, че е един от заразените, но после сам свали фалшивата новина, Мутафчийски обяви, че това е в компетенцията на полицията и прокуратурата.

Информация: в. Марица    

Вашият коментар