Пловдивска болница влезе в ТОП 3 на най-добрите ин витро клиники

В престижната класация пловдивската клиника "Селена" попада според официална справка за 2016 година на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР)

За 10 години в клиниката са родени над 12 000 деца, като 1500 от тях са в резултат на ин витро оплождане

Общо 12.68 млн. лв. е дала държавата за ин витро процедури през миналата година. Близо 50% , което е над 6 млн. лева, са усвоени в три болници в страната –  МЦ „Надежда" София,  „Д-р Щерев" София и „Селена" Пловдив.

Договорни партньори на ЦАР са още 30 центъра и останалите пари са били разпределени между тях. При максимална цена на финансиране на опит  5 000 лв. приходите от ЦАР в дванайсет от центровете са под 200 хил. лв. на година, като в пет от тях те са дори под 10 000 лв.

Въпреки че обществените средства за ин витро не са единственият източник на финансиране на тези процедури у нас, на практика те са основният. Затова обемът им дава бегла представа и за качеството на дейността, която се извършва във всеки един от центровете за асистирана репродукция.

За десет години в болница "Селена", която е най-голямата специализирана акушеро-гинекологична болница в Южна България, са родени над 12000 деца, като 1500 от тях са в резултат на ин витро оплождане.

За автора

Вашият коментар