20 ентусиасти садиха билки край река Марица

20 ентусиасти се включиха в инициативата на One Architecture week “Градско градинарство“ край река Марица. Събитието се случи заедно с район „Северен“ и Аграрен университет – Пловдив и с доброволци, дарили разсад, разказаха организаторите. Край брега на реката са засадени билки, а акциите ще продължат и в следващите седмици

„Градско градинарство“ е намеса, която цели да експериментира с алтернативи за фунцкионирането и подръжката на зелените площи в града. И тъй като тази година фестивалът се концентрира върху връзката река-град, то полето на действие на тази намеса е тревна площ на северния бряг на Марица в Пловдив, споделят от One Architecture Week.

Намесата предвижда засаждането на различни билки и подправки. Растенията (лавандула, босилек, валериана, салвия, мента, мащерка и други ароматни растения ) са не само красиви, но и полезни. В месеците преди фестивала ще бъдат организирани тематични работилници за деца, в които ще бъдат засегнати теми като биоразнообразие, грижа за публичното пространство, производство на храна и други.

По време на One architecture week билките ще бъдат ползвани за направата на питиета за гостите и публиката на фестивала. Смисълът на намесата е да покаже как зелените площи в града могат да бъдат използвани не само за отдих, или за “успокояване на окото”, но и за полезна дейност.

По тази намеса организаторите работят с различни организации или отделни личности, които имат афинитет към земеделието или био-земеделието, публичните пространства и социални проекти. Освен предлагането на алтернативи за функционирането на зелените площи в града, намесата има за цел да изгради и общност от хора около Марица.

Ако желаете да се включите в ГРАДСКО ГРАДИНАРСТВО пишете на architecture@edno.bg

Организаторите благодарят за съдействието на Район Северен, Община Пловдив.

Вашият коментар