Беглика фест активизира населението по екологичните проблеми

В духа на тазгодишното издание на Беглика фест – „Съ-твори Беглика“, се проведоха тридневни дискусии относно новата рамка, която ще бъде заложена в управлението на Националните паркове в България. Темите на дневен ред са опазване на реките, горите и парковете в Югозападна България.

Те бяха разделени в три модула:

ВОДА „Арда, Марица, Доспат, Места и Струма. Какви са заплахите и възможностите за реките на България” ;

ГОРА „Прозрачността в управлението на горите”;  

ЗЕМЯ „Пирин, Рила и Витоша: Парковете в Югозападна България”

Заинтересованите имаха възможност да оставят своите предложения   за подобряване управлението на планинските ресурси, както и да се запознаят със спецификата на проекта.

Сдружение „Байкария” е едно от сдруженията, което реализира проекта „Прозрачни планини”. Повече за инициативата разказва Васил Тодев от организацията.

Васил Тодев: Проект „Прозрачни планини” се изпълнява от Сдружение за дива природа „Балкани”, заедно с нашето сдружение „Байкария” и Сдружение за опазване на балканката пъстърва „Балканка”. Насочен е към активизиране на гражданското общество по места, главно в планинските райони в Югозападна България. Стремим се да  подпомогнем и стимулираме местните хора, които имат отношение към случващото се в планините и по поречията на реките. И да се опитаме да направим така, че хората да бъдат по-активни, когато възникне някаква проблематична ситуация. Защото  тези ситуации, местните хора ги виждат, но в много от случаите не могат да направят нищо за решаването на тези проблеми.

Какви области обхваща проекта?

Проектът е насочен към няколко теми.  Едната е свързана с реките и най-вече се засяга въпросът за  изграждането на мини ВЕЦ-ове, защото през последните 7-8 години няма останала река в Западни Родопи, в подножието на Рила, Пирин, която да не е поне на едно място хваната с мини Вец. Да, от една страна, ВЕЦ-овете произвеждат чиста ел.енергия, но буквално унищожават една река, като я разделят на части. И като се добави това, че повечето собственици не спазват предписанията, които са направени за това как да се изгради този ВЕЦ, те на практика ограничават достъпа на всички организми живеещи в реката под и над бента на мини ВЕЦ-а. Хората на много места се оплакват от това че драстино е намаляла рибата и т.н.

Друга тема е свързана с горите. Там се случват различни неща и много често получаваме сигнали за незаконна сеч или прекомерна сеч. Отново идеята е да са по-активни хората в наблюдението на това какво се случва и да сигнализират съответните институции.

Ловните концесии са другия проблем. От 2 години насам ловно-стопанските дейности в горите са раздадени на частни фирми. Хората се оплакват от това, че много често неправомерно се ограничава достъпа до някои територии. Такива случаи има около Смолян , Доспат, Велинград, Ракитово.  Концесионерите слагат табела до подстъпа на мястото, на която пише, че не може да преминават  частни лица, което не незаконно. Другото, което правят е, че  с примамки вкарват в техните ловни територии животни от съседни стопанства.

На кого трябва да сигнализират хората, когато видят такива нарушения или тревожни ситуации?

За всяко от тези неща има институции, които отговарят. Най-малкото, което могат да направят е да се обадят на 112. Но те трябва да са игурни, че става въпрос за нарушение. Ако проблемът е за реките, те могат да се обръщат към съответните басейнови дирекции, РИОЗ. Но трябва да е има предвид, че всички тези процедури със сигнализиране отнемат време за разследване на случая. Процесът е общо взето дълъг и човек , ако реши да го направи, трябва да е въоръжен със съответната доза търпение. Има си процедури, които са по-дълги и сложни.

Какво предвиждате занапред като дейности по проекта?

Работим в Югозападна България по проекта, с различни хора в различни населени места. Предвиждаме конкретни дейности. Например,  в района на Девин и Триград, където има проблем с мини ВЕЦ-овете по горното поречие на река Въча. Горното течение на река Широколъшка има също проблем с ВЕЦ-ове и освен това и с незаконни бетонови центрове, които обслужват курорта Пампорово.  Те са построени в горното течение на реката и целият отпадък, който остава  след тяхната дейност попада в реката. Там хората казват, че реката става бяла от отпадни продукти от производството на цимент и бетон. А тези центрове са направени да обслужват строителството в Пампорово , което е безумно само по себе си.

Други неща, които разискваме са плановете за управление на Националните паркове. Всеки парк има план за управление. Документът е със срок от 10 години и сега предстои изработването на нови планове. Идеята е заинтересованите хора да участват по-активно в този процес. Каквото се заложи в този документ, то ще трябва да се следва следващите 10 години. Възлага се от Министерството на околната среда и водите. На изпълнители, които правят поредица от срещи с населението, което живее в близост до парка. Всеки, който има отношение може да участва. Може да се следи в сайта на МОСВ и фирмата, която ще прави плана за информация  кога и къде ще има срещи за новите планове за управление на Националите паркове. 

Повече за проекта  „Прозрачни планини” може да научите тук: www.blog.prozrachniplanini.org https://www.facebook.com/prozrachniplanini.

Още за Беглика фест може да видите ТУК

Вашият коментар