Чистят за втори път надписа на ВМРО (СНИМКИ)

Един тон вода и 100 метра въжте са нужни, за да избледнее още повече надписа от Младежкия хълм
Трудна операция по почистването на надписа ВМРО на Младежкия хълм замислят за втори път младежи от фондация "Пловдив 2019". Акцията ще се състои на 12 май и ще е част от инициативата  "Да почистим България за един ден" от 11 часа на най-голямото ни тепе. Въпрки, че такива почиствания са вече традиция и  случват всеки месец в Пловдив, хората от фондацията се включват в масовата кампания и ще пуснат здрави въжета по целия Младежки хълм.
"Надписът на ВМРО вече сме го чистили веднъж с приятели от клуба по Спелеология преди година. По-точно се опитахме, защото въпреки добрата подготовка – въжета, инвентар, екипировка и хора – се оказа, че премахването на надписа хич не е лесна работа. През годините е наслояван с боя поне 3-4 пъти и е невъзможно да се премахнат от веднъж", каза за mediacafe.bg Антон Тодоров.
vmro-nadpis3
"Ако се вгледате днес в надписа, ще забележите, че големия надпис е доста избледнял. Това е защото свалихме горния слой на боята, но има още доста работа по него. Освен това, под него има и втори малък надпис ВМРО. За него също е нужно да се обработи поне 2 пъти. За това има нужда от добра първоначална подготовка", сподели още Антон Тодоров, който е част от младежката група на Фондация Пловдив 2019.
В предишната акция са използвани над 100 метра въжета и 3 осигуровки за спускане от върха на скалата на Младежки хълм. Също така били подсигурени препарати, закупени с лични средства естествно. След  цял ден обработване на боята, са изразходвани общо един тон вода от една водоноска, но това не стигна, за да се измие целият надпис. Резултатът е видим отблизо, но от далече надписа само избледня.

СНИМКИ може да видите тук

За автора

Вашият коментар