Отбелязваме Световния ден на водата

Световният ден на водата се провежда на 22 март всяка година. На този ден, в световен мащаб, се провеждат множество събития посветени на водата. Всяка година ООН Вода избира конкретна тема на деня, свързана с водата.  На този ден световните лидери и правителства потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависят от това как защитаваме качеството на водата.

Водата на Земята съществува под различна форма – морета и океани, реки и езера, ледници, дъжд, сняг. Учените са изчислили, че 97% от всичките запаси на планетата Земя се дължат на солените води на моретата и океаните, а само 2% се съхраняват в ледените шапки на Антарктида, Гренландия, Арктика и високите планини в Америка, Азия и Европа. Човечеството е в състояние да използва не повече от 1% от целия този огромен ресурс.

Все още 1,1 милиард души по света нямат достъп до подобрено водоснабдяване и повече от 2,6 милиарда нямат достъп до канализация.

На 21.03.2015 год. /събота/ от 11:00 часа на площад „Стефан Стамболов” 1 в Пловдив ще бъде честван Световният ден на водата. Международната кампания, която тази година се провежда под мотото „Вода и устойчиво развитие“, ще събере на пловдивския площад деца, младежи и родители от целия град. В събитието са предвидени викторина с награди, развлекателни игри, опити с вода, изложба на рисунки, музикални и танцови изпълнения.

Вашият коментар