Пловдив остава за час на тъмно тази събота

Над един милиард души в света ще угасят осветлението си за един част от 20.30 в събота 19 март 2016, като част от световната инициатива “Часът на Земята”, организирана от международната природозащитна организация WWF. Оставането за час на тъмно се провежда за седми път в световен мащаб и е символичен знак за предприемането на сериозни действия срещу промените в климата.

За 10 години Часът на Земята се превърна в най-големия празник за природата. През 2015 г. вече над 170 държави и 7000 града са част от инициативата не само с гасене на светлини, а с реални действия за опазване на местните природни ресурси – реки, гори, морски територии, традиционен земеделски поминък, застрашени видове, подпомагане на енергийно ефективни решения.

Без светлини остават и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от петте най-високи сгради в света., сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк. Тъмни остават и статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима и др.

Пловдив също ще се включи в инициативата. Район „Тракия“ се включва особено активно в „Часът на Земята“. Във връзка с това, осветлението на административната сграда на район „Тракия“ ще бъде изключено. Допълнително с помощта на ОП “Градини и паркове“ ще бъдат раздадени над 100 броя дръвчета по заявления на граждани за залесяване на публични пространства в района.

Кметът на „Тракия“ Костадин Димитров апелира жителите, институциите и бизнесът да се включат в инициативата. „Отговорността за опазване на природата е отговорност на всеки един от нас. В този „Час на Земята“ дарете социална сила и хвърлете светлина върху действията, свързани с климата, защото действията на всеки човек са от значение за климатичните промени“, заяви районният кмет Костадин Димитров.

Вашият коментар