Пловдив се вдига на втори протест в защита на Пирин днес

След като хиляди граждани от няколко български града излязоха на четвърти януари в искане на отмяна на катастрофалното решение за Пирин и оставка на министър Нено Димов, днес протесните действия ще се подновяват.

"Управляващите се надяват, че ние ще се уморим и няма да продължим да искаме спасението на Пирин от бетон Да покажем в деня на откриване на Европредседатеството, че Пловдив застава заедно със София, Лондон, Варна, Велико Търново, Габрово, Плевен и Хасково срещу олигархичното срастване на власт и пари, което иска да унищожи нашите планини, гори и плажове", написаха вя официално писмо "Зелените" днес под тепетата.

Този път началната точка е площад "Съединение", "защото и девизът на Председателството е "Съединението прави силата"! Да го демонстрираме на живо", написаха още организаторите. 

Ето и цялото искане в няколко точки

Нека не се заблуждаваме: решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г. да позволи застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк Пирин не може да бъде оправдано по какъвто и да е начин.
Това решение е незаконно, защото:
а. е в пряка колизия с директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за месттобитанията.
б. противоречи на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.
в. грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите – не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.
г. обслужва олигархичните интереси на конесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.
д. дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.
Пловдив излиза на протест заедно със София, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора и Свиленград, за да демонстрираме, че Пирин е на всички български граждани и съдбата му не може да се решава от шепа неадекватни и корумпирани политици.
Нашите искания са:
1. Отмяна на решението на Министерски съвет за промяна плана за управление на Национален парк Пирин
2. Оставка на министър Нено Димов – откровено неадекватна пионка на мафията и олигархията.

СНИМКИ от протеста на 4-ти януари може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар