Вера Кирилова (НАРД): Младите хора в Пловдив искат да се виждат очи в очи

Смисълът на нашата работа е да сме сред младите хора и да работим с тях, споделиха Даниел Джинсов и Милен Миленов от МСМРБ

МИКЦ Пловдив и МИКЦ МладежCО представиха дейностите си за изминалата 2017-та година, като и двата младежки центъра се обединиха в някои събития и споделиха какви са трудностите и проблемите на тийнеджърите и студентите под тепетата 

"Ние обхванахме над 2000 младежи през годината", сподели Вера Кирилова от НАРД. "Когато кандидатстваме за тези проекти ние създаваме фокус групи от младежи, за да разберем от какво се нуждаят те. Застъпихме много силно темата за сексуланото репродуктиувното здраве, защото знаем, че здравните теми не са застъпени в училищата, а каквото научат те за сексуланото здраве младите хора го научават от улицата, което не е най-добрият вариант. В тази връзка ние влизахме в час на класа, което беше много добър вариант"

"Другата тема, която на нас ни е и силната страна, но и много силно жена от учителите "Учене през доброволчество в Европейския съюз". Не на последно място бяха  бяха личните въпроси на младежите, като моментите с изолацията, приятелите, любовта, как да се справя с лични предизивкателства", допълни още Вера. 

"При нас здравната култура също бе доста застъпена, но на ниво студенти, като проведохме лекции в Медицинския университет", сподели Даниел Джинсов от МСМРБ. "През нас минаха около 25 младежи, които се възползваха от психологическите консултации, които давахме. Ние имахме много активности около свободното време на младите като киновечери, дискусии, срещи, клуб по настолни игри с над 200 участника и много обучения, като гордостта ни е "Академията за млади лидери". В момента групата от младежи организират събития за кариерно развитие към свои връстници, които не зная кой път да хванат", допълни още Дани от МладежCО. 

"В момента натиска да си наясно с какво да се занимаваш е около 12-13 годишните (7 клас), но за съжаление не можем да слезем толкова надолу, а ние работим главно с 10-класници. Такъв е модела за работа в Швейцария. Всяка година виждаме как младите хора се лутат между една специалност в друга, от един университет в друг и от страна в страна, защото още от началото не са ориентирани какво да учат. В тази връзка създадохме стая за споделени мисли, която обаче се оказа провал, защото младите хора искат да се виждат очи в очи и да си споделят ", сподели още Вера Кирилова.

На срещата присъставаха двама доброволци от НАРД, които споделиха и впечатленията си от работата си в младежките центрове:

Димитър Малинов (18г.) от ПГЕЕ сподели, че връзката с МИКЦ на НАРД изключително много му е  помогнало да израстне. Той се запознава с работата на организацията при една от срещите им в класа. Многото кампании вполза на младите хора и обществото  са подпомогнали да се самоусъвършенства и да поемат повече инициативност в училищния живот и извънкласните дейност.

Климентина Савова е на 19 години от Математическата гимназия под тепетата. Тя е в НАРД от 2 години. Споделя, че в тази организация няма как да се чувства изолирана, защото там се обръща внимание на всеки един член. Двамата споделиха, че благодарение на всички дейности и обучения придобиват много нови компетенции и умения, които им помагат да се ориентират професионално и да случват промяната в обществото. 

Повече от 15 години Младежките информационно-консултантски центрове в страната помагат на млади хора на възраст от 15 до 29 години да се ориентират професионално, да осмислят свободното си време и успешно да се включат в обществения живот. За пореден път обаче финансирането на порограмите става с големи дупки. Предишната такава бе с година и половина заради смяна на правителството, а тази се очква да има 6 месеца. 

"Предизвикателствата най-вече пред нас през последната година бяха в диалога с Министерсвото, заради информационното затъмнение. Говорейки да работиш с младите хора трябва да си иновативен и креативен и ако една младежка програма не ти дава нови подходи, а не само да се разчита на административна работа на хартия, то в един момент сме затруднени да разговаряме помежду си, което в 21-век е много излишно. Смисълът на нашата работа е да сме сред младите хора и да работим с тях", каза Даниел Джинсов. 

"Истината е, че политическите процеси, цялата динамика пречат на работата с младежи, затрудняват работата ни. Определено нещата са повече от горе надолу, отколкото обратното, но има и воля от страна на Министерството за промяна", завърши любмецът на младеците за 2016-та година Вера Кирилова. 

Вашият коментар