Спомен за летене – пътят на човека между земята и звездите

„Спомен за летене” е най-новото заглавие в репертоара на Драматичен театър – Пловдив за 2018 година.

Още с влизането в Камерна зала ще разберете, че предстои да се случи нещо различно – под краката ви шумят смачканите вестници на света, които са заляли и цялата сцена, а под тях търпеливо стоят заровени младите Каталин Старейшинска, Веселин Петров, Димитър Крумов, Биляна Георгиева и Иван Николов. Режисьор на спектакъла е Боян Крачолов, а сценографията е дело на Mихаела Добрева. Музиката е от Георги Атанасов.

Заедно с телата си, под новините за случващото се на Земята те са заровили не просто миналото си, но и нереализираните си животи, възможните съдби, мечтите за полет, които всеки някога е имал за кратко. Там лежат и спомените на големия свят  за всички хора, някога стъпвали по тревата му в невъзможност да полетят сред звездите му.

Сред всичко това в Камерна зала като че ли с нищо предизвикани и в привидно пълна хаотичност започват да звучат реплики и фрагменти от Чехов, Бекет, Хесе, Селин, Шекспир, Гогол, Екзюпери и много други. Думите на великите автори се опитват да си взаимодействат – заедно през вековете да разберат същността на човека, сякаш непрекъснато обречен да се ражда и умира без никой да му казва нищо. Така текстовете в пиесата от хаос достигат до порядък – те се обединяват в темата за вечното търсене на път, на чийто край стои малко смисъл.

Осъзнавайки от една страна собствената си мимолетност и от друга – безсмъртието на човека, героите, всъщност заключени в склад за преработка на хартия, неволно политат. Откъсват се от тежките си тела и се озовават сред звездите – откъдето погледът към Земята шепти различни от познатите ни тайни.

“Спомен за летене” в своите малко над 50 минути ще се опита да говори за човека, затрупан от ежедневие, минало и възможност за бъдеще, застинал сред нищото. Един разговор, който има какво да каже и какво да премълчи.

Чуйте го и вие. Следващата дата, когато може да гледате “Спомен за летене”, е 12 февруари!

За автора

Вашият коментар