Пловдивчани казаха „НЕ“ на застрояването на Пирин планина (СНИМКИ)

Стотици пловдивчани излязоха на шествие из Главната в защита на Пирин вчера вечерта. Това бе най-масовото протестно събитие за еко кауза в близко време в града под тепетата и се случи в същия ден и час, заедно с още 11 града из цялата страна, включително и многохилядното шествие в София, което блокира Орлов Мост.

Началният пункт бе на площада пред сградата на Община Пловдив, където след 18:30 часа се събраха около 400 души. Протестиращите скандираха “Пирин няма да дадем! Долу Цеко и Юлен!”, “Мафия!”, “Искаме природа, не искаме бетон!”, “Оставка” за министър Нено Димов, както и тръгналия на шега лозунг “Не искаме строежи, а диви таралежи”.

Духът на протеста поддържаха множество мини-вувузели и свирки, които някои хора си бяха донесли, а еко-защитниците често запяваха и патриотични песни, както и химна на България.

Протестиращите граждани се обявиха за запазване на защитения от ЮНЕСКО национален парк Пирин и против правителственото решение, с което се отваря вратичка за възможни строежи в 48% от територията на парка, които до момента са били в режим на опазване.

Някои от протестиращите дори заявяваха, че не са против лифта над Банско, но са категорично против отварянето на възможност за строителство на почти половината от територията на планината от национално значение.

Еко активистите се заканиха, че протестите ще продължат до окончателната отмяна на правителственото решение и връщането на защитения статус на Наионален парк “Пирин”. 

Още за националния протест и декларацията на пловдивчани вижте ТУК

СНИМКИ: Димитър Димитров /Mitakis Fotos/

За автора

Вашият коментар