Стотици пловдивчани се забавляваха на пътното платно

В първия Ден на отворените улици пловдивският бул. “Марица” се превърна в зона за спорт, игри и забавления. Стотици посетители се включиха в различни тренировки, игри и творчески работилници. Пътното платно беше изпъстрено с изрисувани с тебешир полета за игра на Морски шах, “Не се сърди, човече!”, туистър, дори и стъпки за танци. В небето над булеварда се издигаха разноцветни хвърчила, а под тях посетителите играха на народна топка, подаваха си фризби или ходеха по въже. Край сцените забавлението се водеше от инструктори по танци и спортни тренировки. Семействата и млади хора бяха заинтригувани от интересните вело-демонстрации, а учениците се забавляваха със загадките в т.нар. Ескейп-тента.

Множество работилнички предлагаха арт занимания за малки и големи като създаване на свещи, макет на град от кашони, подготовка на семена от цветя за разсад, изкуство от рециклирани материали и много други. Феновете на настолните игри също бяха доволни да поиграят с приятели в специалните зони за игри. Отпадъците по време на събитието се събираха разделно в цветни контейнери, благодарение на платформата за чиста градска среда “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”

Макар и само за ден, дадохме възможност на стотици хора да преоткрият улицата и да преобразим заедно градското пространство. Вярваме, че градските пространства трябва да ни насърчават да се движим и да общуваме по-лесно помежду си, а в резултат хората започват да обичат повече града си и да се грижат по-добре за него.“ – казва Ласка Ненова, основател на сдружение БГ Бъди активен, координатор Деня на отворените улици за България.

                              

Пилотното издание на инициативата в Пловдив се осъществи в партньорство между БГ Бъди активен, Община Пловдив и Фондация "Пловдив 2019", което е пример за успешна съвместна работа на институции и граждански организации по иновативни проекти и теми, свързани с подобряване на градската среда.  Денят на отворените улици е инициатива на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA) в партньорство с Европейската комисия и програма Еразъм+.. Денят на отворените улици се провежда успоредно с друга мащабна европейска инициатива – Ден без автомобили, чийто център в Пловдив също беше бул. „Марица“. Като част от Европейската седмица на мобилността Денят без автомобили насърчава жителите да опитат нови възможности за придвижване в градовете – пеша, с колело или по друг начин, щадящ околната среда.

Фотографии: Александър Карамфилов, Паулина Гегова

Вашият коментар