В защита на животните

На 4-ти октомври се отбелязва ден за защита на животните, който се чества на католическия празник Ден на свети Франциск – покровител на животните.

За първи път се чества този ден във Флоренция през 1931 година, като призив към проблема със застрашените видове. Решението е взето по време на Международен конгрес на привържениците на движението за защита на природата.

Целта на този международен празник е да се привлече вниманието на световната общественост към необходимостта от опазване на средата, която обитават животните, както и към повишаване на активността в тяхна защита.

Почти във всички държави по света посегателствата срещу животни са криминализирани и се считат за престъпление. Психолозите пък са категорични, че насилието върху животни е индикация за сериозен психичен проблем и неминуемо е обвързано с последващо насилие върху хора.

Въпреки всичко това, с което едва ли има някой който да не е съгласен, проблемът с бездомните животни в големите български градове е изключително сериозeн. Цели глутници кучета заплашват хората особено в столицата, а да не говорим за десетките котки, които разнасят множество болести.

На този ден трябва да се замислим не само за застрашените видове животни и унищожаването на естествената им среда от хората, но и за справянето с проблема в градски условия по хуманен и ефективен начин.

Сигнали за пострадали застрашени видове птици или животни, може да се подават на „зеления телефон” в РИОСВ /Регионалната инспекция по околна среда и води/ – 032/643-245.

Сигнали за изоставени домашни кучета, за безстопанствени кучета и котки, или за посещение в приюта за одомашняване на безстопанствено куче, може да подавате на „зеления телефон” в Общинския приют за безстопанствени кучета – 032/966 184.

Вашият коментар