Безплатни прегледи на сърцето в УМБАЛ “Свети Георги”

Безплатни прегледи на сърцето ще проведе Клиниката по кардиология към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив по повод Световния ден за борба с хипертонията.

Началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов и неговият екип канят желаещите да се прегледат на бул. Пещерско шосе 66 в кабинет №11 с предварително записан час на 032/ 602-377 на 17 май.

Отново под егидата на кардиологичната клиника в университетската болница се организира измерване на артериалното налягане и пред община Пловдив на 17 и 20 май от 10 до 16 часа.

Участниците ще бъдат запознати с рисковете от хипертонията, като получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване.

Артериалната хипертония е най-разпространеният рисков фактор за исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Повече от две трети от пациентите в Кардиологична клиника са с това придружаващо заболяване.

От години  клиниката е инициатор в провеждането на масови скрининги за откриване на хипертоници в Пловдив и Южна България. Има тенденция да се увеличава честотата на хипертонията, както и снижаване на възрастта на хипертониците. Честотата на хипертонията по наши данни е 52%. Тревожно е, че една трета от пациентите не знаят, че имат хипертония. 

Само 40% от тези, които я лекуват,  успяват да достигнат нормални стойности на артериалното налягане.

Световен ден за борба с хипертонията се инициира най-голямата синхронизирана световна здравна кампания „Май месец за мерене“. За поредна година в България тя ще се проведе по инициатива на Българската лига по хипертония с подкрепата на СЗО – клон България, Български червен кръст, Национална пациентска организация, Асоциация на студентите медици в България, Българска студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната, общините и други партньори.

За автора

Вашият коментар