Китаристи от цяла България си дават среща в Пловдив за Фестивал на китарата „Поколения“

Фестивалът, който е част от Културния календар на града, включва 4 събития от 17 до 19 юни, входът е свободен

Фестивал на китарата „Поколения“ се организира от Сдружение „Китара-Пловдив“  с председател проф. д-р Стела Митева-Динкова. Той е създаден по идея на пловдивския китарист и педагог Хари Нигохосян през 2015 г, като част от програмата на фестивал „Арт Белозем“, който се провежда в село Белозем и събира на една сцена музиканти и художници. Две години по-късно „Поколения“ намира нов дом – НЧ „Иван Вазов-1904“, Пловдив. Възрожденската къща, с нейната невероятна атмосфера, от 2017 до 2021 г. приютява над 200 пловдивски китаристи – ученици, студенти, преподаватели, камерни формации и китарни ансамбли. От 2022 г. фестивалът става национално събитие и в него участват талантливи деца и младежи от цялата страна.

Настоящото издание на Фестивал на китарата „Поколения“ е част от Културния календар на Община Пловдив. То представя на пловдивската общественост 4 събития:

Фестивална сцена с над 40 участници от Пловдив, София, Стара Загора, Бургас и Пазарджик. Тя ще се проведе на 17 юни от 10.00 до 14.00 чв НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив. Инструменталисти, които свирят на класически, електрически и акустични китари, на възраст между 7 и 20 години ще бъдат оценявани от три професионални журита с председатели: проф. д-р Стела Митева-Динкова, д-р Милена Манева-Вълчева и проф. д-р Веселин Койчев.

На 18 юни програмата на фестивала предвижда образователни активностиОт 11.00 часа в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Дайана Рачева ще запознае най-малките с китарата в китарно ателие „Китарино“, а в „Творческа лаборатория за виртуози“, ръководена отЙоана Тихолова, младите китаристи ще получат  ценни съвети за успешното си инструментално развитие.

В същия ден, от 14.30 часа в зала „Иван Спасов“ на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ ще се проведе Лекция-уъркшоп с Николай Пеев – съвременен български китарист и композитор, който ще разкаже за своя творчески път и ще представи своите най-нови творби.

Фестивал на китарата „Поколения“ ще завърши на 19 юни от 15.00 часа с Образователен концерт „Китара“. Отличените участници във Фестивална сцена ще свирят пред деца в риск от Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“, представяйки китарата на своите връстници и приобщавайки ги към изкуството.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и в партньорство с: НУМТИ „Д. Петков“, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и КСУ „Олга Скобелева“. Всички събития от програмата са с вход свободен.

За автора

Вашият коментар