Маратонът се завърна с нови рекорди (снимки)

Победителят при мъжете на класическата дистанция стана Богдан Семейнович (Украйна) с най-добро време на трасето 2:18:16, което е и рекорд за Маратон Пловдив

На полумаратонската дистанция при жените, победителката Милица Мирчева постигна и най-доброто на трасето като завърши за 1:14:29.

Юбилейното 5-то издание на Маратон Пловдив 2021 е вече в историята, но тазгодишното приключение ще се помни дълго както от многобройните участници, така и от хилядите пловдивчани и гости на града, които гледаха и аплодираха волята и ентусиазма на бегачите.

Над 1100 състезатели стартираха в неделното утро в двете дистанции на 21 и 42 километра, а организаторите на Маратона се бяха постарали абсолютно всичко, съпътстващо най-мащабното спортно събитие в Пловдив, да бъде на изключително високо ниво.

Времето също беше на страната на участниците, които преминаваха различните пунктове в дистанциите в добро настроение и с усмивка.

Стотици пловдивчани посрещнаха с овации и ръкопляскания преминаващите финалната права на площад „Централен“, а те им се отблагодариха, поставяйки и нови рекорди в историята на Маратон Пловдив.

В полумаратона , в който взеха участие 750 бегачи, на първо място при мъжете финишира Стоян Владков с време 1:09:02 часа, второто място зае Митко Ценов с резултат 1:09:03, а третата позиция остана за Мирослав Спасов с резултат от 1:10:57 часа.

При жените с най-добро време завърши Милица Мирчева с резултат 1:14:29 часа, второто място зае Билсерин Сюлейман с време 1:26:15 часа, а третото място бе спечелено от Василики Карагеоргаки от Гърция с 1:30:02 часа.

За победителите бе осигурен награден фонд от 800 лева, за второто място – 500 лева, а за завършилите трети – 300 лева.

В дългата дистанция на Маратон Пловдив победител при мъжете стана Богдан Семьонович от Украйна, който финишира с време 2:18:16, което е и най-добрият резултат, постигнат в историята на състезанието до момента. Второто място бе заето от мароканеца Мохамед Чауд с време 2:20:11, а третото от неговия сънародник Сажи Абделкариб, завършил дистанцията с време 2:20:11. Чауд и Абделкариб също приключиха участието си, подобрявайки настоящите рекорди.

При жените първото място бе спечелено от украинката Валентина Веретска с резултат 2:45:18 часа, втората позиция зае българката Маринела Нинева с време 2:46:54 часа, а на трето място финишира украинката Наталия Семьонович с време 2:48:01 часа.

Победителите при мъжете и жените бяха наградени с по 3000 лева, завършилите на второ място с по 2 000 лева, а финиширалите трети по 1500 лева.

Пръв приятел и прилив на енергия за всички състезатели беше един от любимите водещи на Пловдив Стефан Лозанов, който от старта до финиша надъхваше състезателите и дори ги подкрепяше в последните им крачки до финала. Неслучайно води Маратон Пловдив за пета поредна година, защото е част от тонуса на събитието.Голямата сцена за награждаването бе построена от CUE Rentall. Събитието получи съдействие от Община Пловдив и училище ЕВРОПА, а маратонците бяха подкрепени от минерална вода Бачково на всеки пункт. Главен спонсор на събитието и голяма подкрепа оказаха фирма ABB.

Маратон Пловдив е единственият у нас, който се прави от маратонци за маратонци. Организаторите положиха неистови усилия събитието да се случи тази година, въпреки всички перипетии и политически мерки.

Повече за провелия се Маратон Пловдив можете да научите от Официалната Интернет страница на събитието, както и в социалните мрежи.

Снимки и видео: 4K Studio Ичо Динков

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Много смях и настроение на Амбелино Кидс Рън

Повече снимки може да разгледате в следващите дни на Фейсбук страниците на Marathon Plovdiv & Half Marathon и MediaCafe.BG

Вашият коментар