Млади физици от клуб „Квант“ се състезаваха със знания в ТУ

Осем отбора средношколци се събраха в аулата на Техническия университет – филиал Пловдив, за да премерят знания и практически умения по физика и да излъчат победител в 54-то републиканско състезание, организирано от клуб „Квант“. Този път обстановката бе не само състезателна, но и по-тържествена, защото съвпадна с 30-я рожден ден на клуб „Галактика“ в Смолян и 20-я рожден ден на неговия наследник – клуб „Квант“ в Пловдив. За тези години в клуба са преминали 700 ученици, чийто интерес към физиката бе обобщен от несменяемия ръководител на „Квант“ Васил Базелков: физиката е философия на реалността. Клубът преминава през изпитание за оцеляване, когато преди години губи сградата, в която децата са добивали кръжочни знания по физика. Затова днес квантовци с благодарност приемат дара на Техническият университет – филиал Пловдив, който ги приютява. Съвсем логично бе да дадем покрив на млади хора с интерес към физиката, защото тя е в основата на всички инженерни науки, изучавани при нас, каза доц. д-р Никола Шакев – зам. директор на Техническия университет – филиал Пловдив. Университетът споделя с квантовци не само една сграда, но и технически средства, с които учат студентите, а част от преподавателите във вуза работят заедно със средношколците. В приветствие към състезателите Катя Стайкова – управител на клъстер Тракия икономическа зона ги покани на посещение във фирми, където младите физици могат да видят на практика приложението на природните науки в производството.

До финалния кръг на 54-то състезание по физика достигнаха 3 отбора, които застанаха един до друг пред лицето на подкрепящите ги съученици, приятели, родители и близо 50 млади специалисти, които вече работят, но са били членове на клуба. На състезание като на състезание: еднакви условия за всеки отбор от минута време за обсъждане на получената задача и минута време за отговор. Имената, които средношколците дадоха на своите отбори бяха „Нютон“, „Фарадей“ и „Квантинум“, а състезанието бе толкова оспорвано, че разликата между третия в класацията „Квантинум“ и другите два отбора, достигнали до финал бе само няколко точки.

Финалните задачи за знаещите ученици от отборите „Нютон“ и „Фарадей“ никак не бяха лесни. Те решаваха логически, експериментални и рискови задачи. Момчета и момичета от гимназии в Пловдив и Смолян трябваше например да обясняват по какво се отличава действието на крилата на самолета от действието на крилата на птица. После доказваха как по-бързо ще се изгаси пожар – с топла или със студента вода. Една от практическите задачи пък даде в ръцете на момиче порцеланова чаша, чук и голям пирон и предизвикателството да пробие дупка в дъното й, без да я разчупи на парчета. И момичето го измисли – потопи чашата в съд с вода, замахна с чука няколко пъти и проби дъното с пирона. Младите физици от противниковия отбор пък дадоха обяснението на експеримента – чашата не се чупи само тогава, когато водата „изгони“ всичкия въздух в нея.

Крайният победител в 54-то състезание на клуб „Квант“ стана отбор „Нютон“. Състезателите от Математическата гимназия в Пловдив набраха 138 точки. По специална формула тези точки се превръщат в оценка от отличен 5,85 и служат на учениците за кандидатстване в Техническия университет – филиал Пловдив. Балът на състезателите от другите отбори също бе много висок – от много добър 5,12 до отличен 5,54. Всички участници в състезанието на клуб „Квант“ получиха грамоти и подарък от книги на българско издателство.

За автора

Вашият коментар