Най-мащабният Коледен базар открива утре

От сутринта работата усърдно кипи и остават часове до най-мащабния и превърнал се в традиционен коледен базар в Пловдив – Капана. Тази година базарът ще се проведе от 17-и до 26-и декември, но вместо на обичайното си място в квартала на творческите индустрии, ще се позиционира пред Централна поща, поради независими от организаторите причини. Официалният старт е утре по обед.

В продължение на цели десет дни площад Централен ще се превърне в истинска зимна приказка. Чудният ансамбъл, оформящ се от базара, пързалката и украсата в „Цар-Симеоновата градина“, ще бъде огрят не само от безброй светлини, но и дано бъде повод за повече усмихнати хора.

На щандовете кокетно ще надзъртат ръчно изработени играчки, изкушения от света на текстила, изобразителното и приложното изкуство, ювелирното изкуство, изкушения за сетивата и небцето и още много пъстри изненади. Екипът на Коледен базар Капана 2021 предоставя безвъзмездно щандове на цели седем организации по случай светлия празник Рождество Христово, които ще разгърнат своите благотворителни кампании. Това са Ротаракт и Интеракт клубовете в Пловдив, Лео Клуб – Пловдив, Ученически парламент – ЕГ „Пловдив“, чийто ученици ще изработят специално за случая предмети с коледна тематика и коледни картички, Спаси Живот – Дари Любов, от които може да си вземете портретни календари или настолни пирамиди в подкрепа на бездомните български кученца, The Social Teahouse (Социална чайна) от Варна, които дават възможност на младежи, отраснали в социални домове, да си намерят работа, СУ “СВ.Константин Кирил Философ”, които може да подкрепите закупувайки тяхните ръчно направени играчки.Ротаракт клубовете ще се включат с ръчно изработени свещници, картички и други арт изделия, както и с опаковани коледни курабии. Продуктите ще се продават не на конкретна цена, а с минимално дарение, което може да расте спрямо желанието на купувача. Накрая събраните средства ще бъдат вложени в материали за ремонта на детската педиатрия на МБАЛ „Св. Мина“. „Ние нямаме практиката да даваме директно пари на каузите, които подкрепяме, а винаги ги влагаме в материали, защото така сме сигурни, че те отиват по предназначение.Част от дарението ще се изразява и с личен труд – самите ние ще помогнем в ремонта“, коментират от клубовете. Освен прекрасните организации, щанд се предоставя безвъзмездно и на писателя Николай Илчевски, който ще представи на всички пловдивчани и гости на града ни книгите „Записки от селската кръчма“, „Репортажи от нищото“, „Кукумяв“, „Следа от самодива“, „Металургия на думите“ и други свои заглавия. „За изкуството няма престижни и ниски трибуни. Неговата стойност и влияние се определят от заряда му и идеите, които носи, а не от това дали е експонирано пред червено кадифе, или на тротоар. Обичам този тип събития, защото ми позволяват да видя как един случаен минувач с разсеян поглед върху кориците ми се превръща в читател, а после и във фен на моя стил и моите заглавия“, споделя авторът.

Така, за пореден път Коледен базар Капана ще приюти под една обща снежна пелеринакултура, забавление и позитивизъм за едни от най-светлите християнски празници.

За автора

Вашият коментар