Необикновена фотоизложба в Пловдив разкрива гласа зад портретите на популярни мъже

Олимпийска легенда, журналист, поет, актьор, художник и двама музиканти застават пред обектива на Павел Червенков, за да ангажират обществото с темата за мъжкото психично здраве

На 20 април, четвъртък, от 18:30 ч. в арт пространството на Total Sport (ул. Екзарх Йосиф 13), Фондация Emprove ще счупи стигмата за мъжкото психично здраве с една изключително интимна фотоизложба. Проектът „Чуй гласа ми“ представя портретите на седем популярни българи, придружени от истинските им гласове. Творбите са дело на легендарния фотограф Павел Червенков. Пред обектива му смело застават журналистът Георги Тошев, поетът Илиян Любомиров, рапърът Матю Стоянов – Жлъч, музикантът Свилен Ноев от Остава, актьорът Христо Мутафчиев, олимпийският шампион Йордан Йовчев и художникът Станислав Трифонов – Nasimo, за да докажат, че мъжете са силни и тогава, когато се осмелят да покажат слабост.

Гостите на събитието ще могат да застанат „очи в очи“ с портрета, а чрез QR код да чуят „на ухо“ емоционалната уязвимост на съответната личност. С този проект, фондация Emprove цели да нормализира грижата за душата и търсенето на подкрепа сред мъжете, като ги подтикне да повишат гласа си по темата.

Според основателката на фондацията и основен двигател на проекта, Олга Минева, между борбата с насилието над жени и грижата за мъжкото здраве има неразривна връзка. Грижата за менталното здраве при мъжете е директна превенция на насилието над жени. В днешния динамичен свят очакванията към мъжете да бъдат силни, смели, оправни, безгрешни, оборотите, стандартът на живот и родовите травми водят до колосално напрежение. А когато момчетата от малки са учени да не показват емоциите си, те остават без отдушник и водят до прегаряне.

Статистиките сочат, че мъжете са много по-склонни да задържат и потискат преживяванията си, което резултира в панически атаки, депресии, агресия и дори самоубийства. Това, че мъжете масово не ходят на лекар, дори за физическото си здраве, е ясен показател, че психиката им остава напълно неглижирана.

„Чуй гласа ми“ използва силата на българските ролеви модели в обществото, които адресират темата не само с лицата,  но и с гласовете си. Неслучайно Emprove избира за заснемането Павел Червенков, който е майстор на портретната фотография. Той успява да улови по изключителен начин емоциите в лицата на моделите си и не оставя наблюдателя равнодушен.

Локацията, в която ще бъде представена изложбата, също не е случайна. Пловдивчани познават Тотал Спорт като спортен център, но и редовен домакин на арт събития. Пространството на клуба обединява грижата за здравето с място за изкуство и „духовна храна“ – концепция, която стои и зад идеята на „Чуй гласа ми“.

За фондация Emprove

Мисията на Emprove е да повиши осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността на фондацията включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на вече споменатата общност на #ЖенитeSurvivors, които оттук насетне подкрепят други жени по пътя им към промяна и нов живот.

Кампанията “Чуй гласа ми“ е част от #ИзкуствотоПробужда – вдъхновяваща поредица арт проекти “под шапката” на Emprove, която чрез творчество цели да докосне и промени онези дълбоки пластове на съзнанието така, както само изкуството умее.

Изложбата се случва с подкрепата и партньорството на EPIC Collective, Български фонд за жените и Total Sport;

Медийни партньори: New Campaign Agency, Дарик Радио, Mila.BG, 24 Часа, Списание EVA, списание GRAZIA и iwoman.bg;

За автора

Вашият коментар