България в траур след трагедията във Варна

Ден на национален траур е обявен за понеделник /23.06 2014/ в памет на жертвите от бедствието във Варна. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. Очаква се бройката на загиналите да нарасне, тъй като трима се водят в неизвестност. 

Като основната причина за приливната вълна се посочват незаконната сеч на гори около квартал Аспарухово, както и незаконното строителство на постройки в циганската махала. 

За сега не се налага евакуация на жителите на квартал "Аспарухово", тъй като няма непосредствена опасност за тях. Хората от най-критичните точки още през нощта са били евакуирани от спасителите и настанени при роднини и приятели.

„С никой от държавата не мога да се свържа“, казва кметът на Варна Иван Портних. Орешарски пък твърди, че вината е изцяло на кмета на морската столица и че докато той давал интервюта, неговите министри „помагали“ (не е ясно как точно). Също така добави, че господин Портних не си вдигал телефона и неможели да се свържат с него цели 2 часа.

Премиерът на РБ и кметът на Варна си играят на "гореща топка" за това кой да поеме отговорност за случилото се в Морската столица вчера вечерта. Вината се прехвърля от сутринта все едно сме на политически диспут в Народното събрание. За пореден път тази година, когато става въпрос за сериозно отношение от политиците ни, гаврата е пълна. 

„Природата е сърдита, защото хората са лоши. Незаконна сеч и незаконно строителство, много набутани пари в нечии джобове. Това е пълно безхаберие“, коментират варненци. 

В социалната мрежа валят мнения и обвинения към управниците.

„Така ще е, защото търпим такива некадърници да ни управляват и да не си гледат задълженията. Ако бяха почистили шахтите и канализацията, както и дерета и реки – нямаше да се стигне до тук“, пишат варненци. 

По последни данни броят на потвърдените жертви от наводнението в кв. Аспарухово са девет, сред които две деца.

Трима души продължават да са в неизвестност и се издирват, потвърдиха от полициятa. И в момента продължава разчистването, но обстановката продължава да бъде тежка заради продължаващите валежи.

Всеки, който иска да подкрепи нуждаещите се, може да го направи чрез DMS VARNA 17 777 – 1 лв.

СНИМКИ: Varnautre и Facaebook

За автора

Вашият коментар