Чамкория със Захари Бахаров – комедията, която засяда в гърлото

Лятно кино Орфей е страхотно пространство в подножието на Дановия хълм , което преди осем години се открива за различни от филмови продукции. Оттогава насам стотици представления минават през сцената на лятно кино Орфей.

Хитовеите заглавия в този сезон са предимно комедии. Сезонът беше открит на 5 юни с премиера на Сатиричния театър от Борис Панкин – “Да, господин премиер”. Другата събота (23 юни) предстои още една премиера на Сатиричния театър – “Обичай ме” по текстове на Чехов с участието на Асен Блатечки, Койна Русева и Калин Врачански.

През отминалата седмица Лятното кино се пълни и от концерт-спектаклите “Любов и приятелство” – концерт на Тоника Домини и Йордан Марков и Уестсайдска История със солисти Орлин Павлов, Орлин Горанов и Еделина Кънева. До края на месеца пък предстоят хитовата френска комедия с режисьор Асен Блатечки и участието на Геро, Бойко Кръстанов, Светлана Бонин, Евелин Костова и Христо Бонин – “Нашата голяма френска сватба”, комедийният спектакъл на Шкумбата “Приятели мои”, както и концерта “Любими руски песни” с Руслан Мъйнов.

Едно от най-чаканите представления в Лятно кино Орфей този сезон е моноспектакълът “Чамкория” по едноименния роман на Милен Русков, с режисьор Явор Гърдев и в главната роля – Захари Бахаров. Моноспектакълът, който се играе от края на 2017, е един от хитовете в последната половин година и не спира да пълни залите из цялата страна. Неслучайно “Чамкория” донесе и Аскеер за главна мъжка роля на Захари Бахаров през май 2018.

На една по-различна пресконференция в подножието на тепето Захари Бахаров разказа за творческия процес по адаптирането на един толкова обемист роман в драматургична версия, за изпитанието моноспектакъл с продължителност над два часа и най-вече за чаровния, мъдър, но и искрено смешен свят на героя му – софийския градски тарикат Бае Славе.

Пиесата разказва разказва 20-те години през погледа на един обикновен шофьор на омнибус по маршрута София – Чамкория. Героят на Захари Бахаров – Бае Славе е на средна възраст, женен с три деца, недоволен от живота си широк социалист и професията му по чуден начин го свързва с едни от най-страшните събития в България през 20-те години, с хора от двата враждуващи политически лагера – Военния съюз и нелегалната съпротива – комунисти и анархисти. Сред всичко това Бае Славе, размишлявайки за нещата на своя шопски диалект, иска просто да живее нормално, което поражда голямата му драма и големия смях, които въображението и таланта на Милен Русков превръщат в една от най-продаваните книги това лято, а Явор Гърдев и Захари Бахаров – в една от хитовите постановки, която въпреки почти непрестанно пораждащия смях, в края дълбоко нагарча.

Майсторството, с което Захари Бахаров се справя с причудливия, но безкрайно мъдър поток на мисли на Бае Славе, е впечатляващо. В тези мисли има учудване пред големината на света, надсмиване над непроменимите неща и едновременно с това смразяващ страх, че осредненият и обикновен българин, който просто иска да живее, е може би обречен. Че е подвластен и прецакан от времето, в което по неволя му се случва да живее. Че тъй наречената България трябва и да се мрази, и да се обича.

За автора

Вашият коментар