Историческият музей също ще бъде част от Нощта

Регионален исторически музей – Пловдив участва в деветото издание на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” 2013 с проекта „Интерпретации на историята”, който обхваща и четирите обекта на институцията.

Експозиция „Съединение на България” на пл. „Съединение” № 1:

Инициативата „Българското Съединение в изкуството ще позволи на посетителите да осъществят ръчно копиране на литографии, оцветяване на копирки, отпечатване на копия от печати и оригинални документи. Успоредно с това ще бъдат прожектирани образователни филми за калиграфията и литографирането. По този начин гостите на музея ще опознаят методите, чрез които графичните кореспонденти са създавали, размножавали и изпращали своите рисунки и скици до редакциите на европейските вестници в края на XIX век.

20.09.2013г.
16:00 – 24:00 ч.

Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14:

Центърът ще представи изложбата „Българският средновековен костюм”, която гостува в Пловдив за първи път. Проектът е стартиран през 2004 година от Калина Атанасова, възпитаничка на факултет Изобразително изкуство към Великотърновският университет. Цели се детайлно изучаване на облеклото, накитите, въоръжението на всички социални прослойки по времето на Второто българско царство (XII-XIV-ти век). Ще бъдат показани дванадесет реплики на костюми от XIII и XIV-ти век: на мъже и жени; боляри, граждани и селяни; военни и цивилни; накити и доспехи; шапки, колани и обувки. Посетителите ще могат да влязат в директен досег с нашето средновековие – да научат как се обработва стъкло, как се изработват бижута, как се плетат колани, как се изучава фехтовка.

20.09.2013г.
19:00 – 24:00 ч.

Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” № 1:

От 18:00 часа в къщата на Димитър Георгиади ще бъде открита изложбата „Бачо” на Борис Ковачев – нефотограф и скулптора Рангел Стоилов – Бачо. Изложбата включва чернобели фотографии, които са заснети на средноформатен филм от Борис Ковачев, уловил Рангел Стоилов в творческата му среда. Освен това ще бъдат подредени и пластики, изработени от Бачо.
В дворното пространство на музея членове на пловдивското дружество „Родолюбие” ще правят демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до оръжията и да се снимат с тях.

20.09.2013г.
18:00 – 24:00 ч.

Експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” на ул. „Митрополит Паисий” № 2:

В къщата на Христо Г. Данов ще се осъществи работилница, чийто дейности са базирани във възстановената класна стая от Възраждането. Посетителите ще имат възможност да работят с взаимоучителните таблици на Христо Данов и да се запознаят с учебни пособия и книги, които са били използвани в килийните училища. Ще бъдат осигурени дъсчици за писане с калеми, приличащи на днешните таблети.

20.09.2013г.
16:00 – 24:00 ч.

Вашият коментар