Меги Качакова: Трябва да има повече студентски стажове (видео)

Меги Качакова е един от тримата пловдивски студенти, взели приз от наградите „Студент на годината“ в категория „Педагогически науки“. Тя е студент в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, завършил бакалавър „Педагогика на обучението по биология и химия“, като в момента продължава обучението си в насока „Екология и опазване на екосистемите и управление на човешките ресурси“. С Меги си говорим за наградата, студентските протести и проблемите на младите хора в България:

– Как протече церемонията „Студент на годината“?

– Беше доста изискано, имаше спектакъл с български поп-изпълнители. Посещението в сградата бе по списък и не се допускаха външни лица, тъй като местата в залата бяха ограничени. Имаше присъствие на много министри, сред които премиерът доц. д-р Пламен Орешарски, министърът на образованието Анелия Клисарова, на финансите Петър Чобанов и други. От Пловдив бяха наградени трима – аз, един чуждестранен студент от Медицинския университет и още един колега от АМТИИ.

Много благодаря на НПСС, че дава възможност да се отличат студентите, които имат някакви знания и научни постижения и участват в подобен тип конкурс. Фактът че все пак участваш в него и си подаваш документите означава, че смяташ, че си достоен и така се мотивират и останалите студенти.

– Кои според теб са най-големите проблеми на студентите и на завършилите специалност млади хора в България?

–  Стажът е основната допирна точка в бизнес и образованието, трябва да има повече възможности за стаж. Така студентите ще видят дали това, което учат ще искат в последствие и да го работят, или в магиструрата си например ще променят насоката си.

Един от основните проблеми на студентите е ненамирането на работа по специалността си. Аз в момента например работя по специалността си, но съм по заместване като учител в училище.

Друг от проблемите е, че стипендиите са малко, не се стимулират студентите по никакъв начин с допълнително възнаграждание.

– Какво мислиш за студентските протести?

– Напълно подкрепям студентските протести, аз лично бях в 5-а аудитория при окупацията, нямах възможност да нощувам, но бях няколко часа на лекциите. Според мен фокусът вече се измести в София. Все пак подкрепям техните искания, тъй като те са се обединили около общи цели и идеи, които вълнуват нас студентите.

– Има ли бъдеще за младите хора в България?

– Смятам, че има. Доста стажове се очертава да се предлагат в следващите години, има много програми за растеж и развитие на студентите в следващите години. Смятам, че за младите учени ще има реализация в следващите години.

– Вече като Студент на годината – някакъв съвет към младите си колеги?

– Бих посъветвала студентите да учат, да се стараят да приемат повече знания и това да ги мотивира. Като имат знания, ще имат повече самочувствие и ще бъдат по-успешни в бъдеще.

Вашият коментар