Новите умения подобряват паметта

Чудите се защо паметта ви не струва… и разбира се, какво можете да направите по този проблем. Изследователите в областта от години проучват как изучаването и придобиването на нови непознати умения спомагат за подобряването ѝ.

Човешката памет е чудата, сложна и ненадеждна. Не е тайна, че ако искате да я подобрите, както и всяка функция на мозъка, трябва да работите по нея. Едно ново проучване обаче, показва че конкретно изучаването на нови умения, които са непознати за вас, могат значително да подобрят паметта ви.

Проучването изследва три групи от хора: първата се учила да прави юргани и снимки; втората участвала в социални дейности, но на практика не научавала нищо ново; а третата слушала класическа музика и редяла пъзели от думи. Резултатите показали, че първата група показала подобрена функция на паметта. Това подчертава необходимостта да се ангажира ума и в по-късен етап от живота.

Не е достатъчно само да се направи нещо, важно е да се направи нещо което е непознато и е умствено предизвикателство. Това осигурява широка умствена и социална стимулация. Когато хората са в своята комфортна зона, това означава, че вероятно са извън зоната, в която трябва да полагат определени усилия.

Макар, че всеки може да се възползва от усвояването на нови умения и едновременно с това подобряването на паметта, учените подчертават, че с напредването на възрастта опитването на нови неща е съществена част от осигуряването на здрав ум.

Вашият коментар