Младежи правят избори в интернет

Изборите са днес!
varna99
Намаляване на броя на депутатите в парламента, въвеждане на процедура по отзоваването им, намаляване на корупцията и броя на висшите училища в страната: Това са само част от предложенията на българските младежи, които събират мнения и подкрепа в интернет в рамките на новия проект „Моите права като гражданин на Европа! Аз съм на ход“ на сдружение „Отворена младеж“, подкрепен от програма „Младежта в действие“ на Европейската комисия.

„Кризата показа ясно, че имаме нужда от граждани, способни да решават собствените си проблеми.“ сподели г-жа Андрула Василиу, Европейски комисар по образование, култура, многоезичност и младеж, по време на унгарското председателство.


Проектът ще бъде активен до 01 септември 2012 година като вече привлече над 2500 човека във Фейсбук, а над  200 младежи са се регистрирали за участие. Младите хора демонстрират заинтересованост относно темата, изказват своите мнения и предлагат решения по различни въпроси, касаещи българската действителност, което е обнадеждаващ факт, че все пак бъдещето на страната ни ще попадне в по-добри ръце. Тогава вярваме, че ще имаме една по-силна и истински демократична държава, в която избраниците на народа ще се съобразяват най-много с избирателите си, ще се вслушват в техните гласове, ще ги уважават и ревностно ще отстояват правата им.

Проект „Моите права като гражданин на Европа! Аз съм на ход“ представлява виртуална симулация на изборен процес, по време на която по забавен и интересен начин чрез лично участие, всеки на възраст от 18 до 30 години, който желае, може да научи повече за технологията на изборите и да обогати знанията си за неговите права като европейски гражданин.
Основните му цели са да провокира младите хора да бъдат по-активни граждани; да разберат механизмите на представителната демокрация в българския й вариант; да се мотивират да научат повече за правата си на европейски граждани. В рамките на проекта ще бъдат обучени между 36 и 90 младежи като посланици на демократичното гражданство по схемата на програмата „Демократично гражданство“ на Съвета на Европа на Европейския съюз и ще се даде възможност на всеки български младеж да участва в съставянето на младежка декларация, отразяваща интересите на младите хора в България, която ще бъде разпространена на национално ниво в края на проекта.


Подробности за проекта ще намерите на интернет страницата му
http://idecide.openyouth.org, както и на фейсбук-страницата на сдружение „Отворена младеж“ http://www.facebook.com/openyouthbg. За повече информация можете да се обърнете към г-жа Савина Ванкова, ел. поща savina@open-youth.org и телефон 0897 927 310.


mediacafe.bg

За автора