Безплатни пешеходни обиколки на английски език стартират и в Пловдив

bunardjika_plovdiv
Безплатни пешеходни обиколки на английски език започват да се провеждат ежедневно в централната част на Пловдив. Инициативата „Фрий Пловдив Тур” (Free Plovdiv Tour) стартира на фаталния петък 13-и юли пред Туристическия център до Централна поща. Туровете са напълно безплатни и са отворени за гостите на града без да е необходима предварителна резервация.

 

Обиколките ще се провеждат целогодишно от 18:00 ч. и ще продължават около два часа. Маршрутът започва от Пощата, минава през Одеона по път за Стария град, където са по-голямата част от над 20-е туристически спирки, сред които: катедрален храм „Успение Богородично”, Античния театър, Хисар Капия, тракийската крепост на хълма. Туровете ще бъдат водени изцяло от местни доброволци, които са преминали през специализирано обучение.

 

Основната цел на обиколките е да подчертае и засили образа на Пловдив като древен град, но и като културен център и да допринесе за добрата репутация на града сред чуждестранните гости. Проектът се стреми да запознае гостите на града с историческото и културно наследство на Пловдив и България.

 

Free Plovdiv Tour е проект към неправителствена организация „Фрий София Тур”, която провежда подобни обиколки в София и Варна. Сдружението има за цел да популяризира и издигне образа на България като туристическа дестинация, културен център и място за инвестиции. Основната мисия му е да затвърди позитивен образ на България в очите на нейните граждани и гости.
Free Plovdiv Tour се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Общинско предприятие “Туризъм” и ще бъде в допълнение на обиколките на български и английски език, които се организират всяка сряда от тях. Инициативата е в подкрепа и на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019. От 1 септември ще стане и административен център на туризма, след като Туристическата дирекция към МИЕТ се премести там от 1 септември.
Любопитен факт е, че в София и Варна туровете също са стартирали на фаталния петък 13-ти – съответно през август 2010г. и април 2012г. Оттогава досега над 15000 човека от над 105 държави на 6 континента са се включили в двете обиколки. Отзивите и за двата проекта са изключително положителни, а заради тяхното отразяване София, Варна и България попадат често “в обектива” на редица чуждестранни медии. Вдъхновени от идеята отскоро доброволци организират и подобна обиколка във Велико Търново.
За повече информация: info@freeplovdivtour.com

Снимка: zaplovdiv.com

mediacafe.bg