Можеш да бягаш, но не можеш да се скриеш

Започна деветдневният празник по улиците на испанския град Памплона, в който хиляди търсачи на силни усещания се впускат в луда надпревара с шест огромни бика из улиците на града. Трасето е дълго 825 метра, а бегачите са облечени в бели дрехи. По този начин се отбелязва фестивала на Сан Фермин за който са характерни денонощни пиршества, като всеки ден се организира тичане пред бикове. Освен коридите има също и балове и концерти, като събитието е световноизвестно и привлича туристи от всички краища, увеличавайки населението в града с милион и половина души.

Патрон на фестивала е Сан Фермин, покровител на Навара, въпреки че религиозните аспекти изглежда са взели една второстепенна роля през последните години. В днешно време събитието е превърнато във фиеста, привличаща хора от цял свят, предлагаща забавление, адреналин и смесени емоции.

Най-голямото зрелище на празника – коридата, родена от нуждата преди години да се изведат биковете извън градовете в арени. Надбягването започва когато часовникът на църквата Сан Сермин удари точно 8 часа сутринта. След изстрелването на две ракети, биковете се събират зад бегачите за 825 метра бягане, което е разстоянието до арената за бикоборство.

На първия ден от надбягванията с бикове тази година, един бегач е намушкан от рогата на бик, а четирима други са претърпели леки наранявания. Опасният ритуал е отнел живота на 15 души от 1911 година насам. Последният смъртен случай е през 2009 година. Миналата година фестивалът едва не се превърна в драма, когато предпоследния ден бяха ранени 23-ма души.

Снимка: euronews

За автора

Вашият коментар