Нов атентат във Франция, поне 84 убити

Преди осем месеца – на 13 ноември, при серия терористични атаки в Париж, бяха убити 130 души

Поне 84 са загиналите и над 100 ранените, след като около 23 часа местно време нападател премина с камион 2 км през множество, събрало се на крайбрежния булевард във френския град Ница преди да бъде застрелян от полицията

Хората са празнували на крайбрежната улица в Ница френския национален празник "Деня на Бастилията". Над 18 от ранените са в критично състояние, а сред пострадалите има много деца. Инцидентът стана на крайбрежната улица „Английска алея“ (Promenade des Anglais). 25-тонният камион е изминал над 100 метра с висока скорост, преди да се вреже в множеството, а шофьорът е открил огън.

Изминал е дълго разстояние през хората, което обяснява големия брой на жертвите, съобщи зам.-префектът на департамента Алп Маритим – Себастиен Юмбер.

Терористичният характер на атаката не може да бъде отречен, заяви президентът Франсоа Оланд в телевизионно обръщение. Той обяви и удължаване на извънредното положение в страната.

Шофьорът е бил застрелян от полицай, но все още не е идентифициран, каза още Юмбер. Местните медии обаче съобщиха, че става въпрос за 31-годишен местен жител от тунизийски произход.

Социалните медии бяха залети от снимки на безжизнени тела и кръв по улицата, което принуди полицията да помоли гражданите да спрат да публикуват такива кадри.

Кметът Кристиян Естроси написа в „Туитър“: „Това е най-голямата драма в историята на Ница. Жертвите вече са повече от 70“

Свидетелка разказа пред радио „Франс инфо“, че камионът се е движил на зиг-заг по улицата. „Избягахме в един хотел и се скрихме в тоалетните с много други хора“, разказа тя.

Друга свидетелка сподели, че се е крила в ресторант на крайбрежната улица с още 200 души, докато ситуацията се успокои.

По време на атаката френският президент Франсоа Оланд се намираше в Южна Франция, но замина по спешност за Париж, за да събере националния кризисен център. Тази сутрин и вътрешният министър Бернар Казньов се очаква да пристигне в Ница. Няма данни за други атаки, Франция обяви почти военно положение, а Италия затвори границите си и започна незабавни проверки.

Властите отрекоха информации, появили се в социалните мрежи, за заложническа ситуация и помолиха хората да не разпространяват слухове, които само пречат на работата на полицията.

Снимки Getty Images, twitter, facebook

Още по темата:

Вашият коментар