Пожар в Асеновград изпепели къща до основите й (СНИМКИ)

Пожар изпепели до основи еднофамилна къща на семейство от Асенoвград

Огнената стихия пламнала, докато Ценко Симеонов вечерял с майка си на приземния етаж. Те усетили, че къщата им гори едва, когато пламъците и димът достигнали в близост до тях, след което незабавно се евакуирали. Не са могли да вземат нищо със себе си. Заедно с покъщнината, са изпепелени документи, пари, телефони, дрехи, посуда. Успели са да спасят само живота си. И облеклото на гърба си, с което са излезли от горящата сграда.

Огънят е обхванал постройката за около 10 минути, а покривът буквално се е срутил. Къщата е изградена от градоред и е изгоряла като факла. По думи на познати на семейството, за да бъде отремонтирана покривната конструкция преди около три години е изтеглен заем в размер на 20 000 лева, който все още се изплаща.

„Пламъци излизаха от всички прозорци, беше страшна стихия“, разказаха пред аctualno.com очевидци на случилото се. Освен Ценко Симеонов и майка му – Мария Симеонова, в къщата живее и племенникът на мъжа. Нощта след пожара, Ценко е изкарал в колата пред останките от дома си. Останалите двама членове от семейството са настанени при съседи.

Пострадалите от огнената стихия са отишли в РУ на МВР в Асеновград, за да подадат молби за нови лични документи. От там им било отказано,

тъй като за целта се изисквал акт за раждане. А Ценко Симеонов е роден в град Лъки. Има автомобил, но пък не може да се придвижи до там, тъй като без документи няма как да шофира. Потърсено е съдействие от Община Асенoвград, откъдето са обещали да направят всичко възможно да бъде осигурено поне резервно жилище от общинския фонд. В по-късните часове пострадалите са успели да предвижат процедурата по издаване на лични карти. Към момента една жена е осигурила обяд за семейството. Друг благодетел е дарил 40 лева, с които да бъде платено издаването на нови лични документи на потърпевшите.

„Всякакви дрехи и принадлежности за жена на около 80 г. – дребна на ръст и за мъж – висок, ще свършат работа“, призова за помощ Вера Игнатова – близка на семейството.  Тя обясни, че всеки, който желае да помогне, може да го направи на място на адреса на изгорялата къща на улица „Дунав“ №17 в Асеновград /района зад гарата/. 

А финансова помощ и дарения биха могли да бъдат преведени по банкова сметка:

BGN BG09STSA93000006935137, в полза на Мария Ангелова Симеонова /в лева/.

Въпреки шока, който изживяват, днес хората просто разчистват погрома след пожара в жилището си. Ценко Симеонов е на 4-часов трудов договор и работи дистанционно към бургаска телевизия, за което получава близо 300 лева.

Снимки: actualno.com

За автора

Вашият коментар