Кариерен форум представя възможностите за студенти в Пловдив

Събитието е част от Кариерни дни, които за първи се провеждат паралелно в осем държави

На 24 октомври Пловдив ще бъде домакин на инициативата „Кариера за нова ERA”, организирана в рамките на Кариерни дни, които за първи път тази година се провеждат паралелно в Испания, Франция, Полша, Унгария, Чехия, Гърция, Македония и България. Под тепетата кариерният ден ще се проведе в Дома на учените на ул. „Митрополит Паисий“ №6 .

В рамките на „Кариера за нова ERA” студенти – магистри и докторанти, ще имат възможнсот да се срещнат с водещи компании и агенции от сферата на човешките ресурси, да се запознаят с европейската мрежа EURAXESS и безплатно да посетят полезни обучителни семинари, за което организаторите ще им издадат сертификат за участие – Certificate of Attendance, уточниха координаторите.

През целия кариерен ден в Дома на учените в Пловдив ще бъдат отворени информационните щандове на EURAXESS Портал и на фирмите и агенциите за човешки ресурси. Порталът на EURAXESS е вход към професионална реализация в бизнеса и академията в повече от 40 държави в и извън Европа. Той дава информация за актуални обяви за свободни работни позиции, грантове и стипендии, обясниха организаторите.

В рамките на информационния ден ще се проведат шест обучителни семинара. Първият е озаглавен „Лидер? Кой? Аз?“ и запознава с разликите между лично и организационно лидерство и между организационен мениджмънт и лидерство. Разглежда се и въпросът кога един лидер е пълноспектърен. 

Какви са тенденциите за развитие на проспериращ бизнес в 21-ви век ще разказат по време на семинара „Успешният бизнес днес“ Антон Младенов и Стелиана Кемчева от „Евдемония Сълушънс“ – компания за развитие на лидерски умения, която предлага бизнес тренинги, организационно консултиране и обучения.

Целта на „Научно кафене“ е да покаже възможностите на междусекторната мобилност и дейностите „Мария Склодовска-Кюри” – един от най-важните инструменти на Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие на учените. Модератори на „Научно кафене“ са Антоанета Матеева, Национално контактно лице за дейностите „Мария Склодовска-Кюри“, доц. Атанас Костадинов от ТУ-София, филиал Пловдив, и проф. д-р Галина Яхубян от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Специфичните изисквания за изготвяне на CV в различните държави ще бъдат разяснени по време на обучението на тема „Успешното CV“. Присъстващите ще научат от Дорина Кабакчиева от УНСС кое се оценя от бизнеса и кое в академичните среди.

 „Кариера в 21 век“ е последният семинар в програмата на „Кариера за нова ERA“ в Пловдив. Лекторът Антон Младенов от „Евдемония Сълушънс“ ще засегне въпросите, които най-силно вълнуват младите хора и в частност младите учени: как да разграничават значимите от незначимите въпроси в кариерното си развитие; как да увеличат въздействието и приноса на работата си; кои са уменията, необходими днес за осъществяване на въздействие в бизнеса и в научноизследователските институции.

За автора

Вашият коментар