Предизвикателството да бъдеш млад предприемач

varna84
По време на криза и висока безработица в глобален план, над 170 младежи се събраха във Варна на Национална среща „Mладежко предприемачество“ в периода от 4-ти до 8-ми юли, за да вземат инициативата за тяхната реализация в свои ръце. Акцентите в дискусията „ Как да бъдеш успешен предприемач?” паднаха върху образователната сиситема и засилващата се роля на неформалното образование; осигуряването на пръвоначален капитал; предварителното проучване на бизнес средата; партньорите и работата в екип.

Като плюсове при иницирането на собствен бизнес бе изтъкнат опитът натрупан при работа в неправителствена организации, изграждането на мрежи от полезни запознаства, умението да намериш партньори и да презентираш идеите си.

Срещата бе открита от председателя на Националния младежки форум Веселин Илиев, който благодари на любезните домакини от  Община Варна, както и на всички присъстващи организации и млади хора. Очаква се през следващата година НМФ да бъде официално приет в Европейския младежки форум, след като вече две години е наблюдаван зорко.

varna87
През първия ден от срещата участниците дискутираха в малки работни групи техните собствени представи „Какво е предприемачеството?” под менторството на вече успелите предприемачи Костадин Петков, Тодор Брешков и Даниел Йорданов.Официален гост през трите дни бе заместник министър Петя Евтимова, която влезе отново в контакт с младежките организации и техните проблеми.
През втория ден пред участниците бе изложена теоретичната рамка на предприемачеството от Харалан Александров. След това младежите пристъпиха към ролева игра, в която десет от тях бяха млади предприемачи, четерима бизнес консултанти и много бъдещи потребители, които преминавайки покрай щандовете на младите предприемачи даваха идеи и своите изисквания към предложения бизнес. Като резултат от работата в групи участниците се обедиха, че идеите не могат да бъдат „откраднати”, а тяхното споделяне и обсъждане намира нови съмишленици и по-добра представа как да бъдат реализирани.
varna47
През третия ден бе сформирана среща за обсъждане на младежките зони в България и бяха дадени примери за местата на мадите хора в Европа. Различни организации от Бургас, Стара Загора, Варна, Русе и Пловдив изказаха болката си пред Яничка Труева, която оглавява дирекция „Младеж“ МОМН.
Национална среща „Младежко предприемачество” е пето юбилейно събитие за България организирано от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, Община Варна и Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“, за втора поредна година с участието и партньорството на Национален младежки форум. Срещата бе част от Варненски младежки фестивал FUNCITY.
Национален младежки форум вярва, че младите хора днес имат нужда от стимул, заряд и надежда в собствените си способности, със силата на инициативността, или умението да предприемаш. Тогава младите българи ще осъзнаят, че водещото е вътре в тях самите и само те са способни да бъдат герои на собственият си успех.
varna99
Очаквайте видео интервюта и изводите на главните участници от срещата!

mediacafe.bg

За автора