Екипът на радио Пловдив с най-ниски заплати от всички регионални станции

36 от общо 55 служители са се включили в подписка за промяна на бюджета и прозрачност при делегирането му

На всеки кръгъл час по радиостанцията звучи „Let it be” на The Beatles като символ на протест

С най-нисък делегиран бюджет е РРС на БНР в град Пловдив, въпреки че работата е не само толкова отговорна и натоварваща, колкото в другите градове, но дори повече, особено през годината, в която Пловдив бе Европейска столица на културата.

За адекватно и справедливо възнаграждение апелират журналистите и техническият екип на радио Пловдив, в което заплатите са все по- близки да минималната за страната и са значително по- ниски от тези в столичните програми. Под шапката на БНР са радио София, радио Пловдив, радио Стара Загора, радио Варна, програма Хоризонт, програма Христо Ботев, радио Благоевград, радио Бургас, радио Видин, радио Шумен и радио Кърджали, но незнайно защо бюджетът, отпуснат от държавата, не се разпределя равномерно, а по сила на европейското законодателство една фирма не може да прави разлика по териториален принцип за една и съща длъжност. Точно поради тази причина колегите от радио Пловдив спряха новинарския си сайт на 19-ти декември, а преди дни излязоха с официално писмо, адресирано до директорите на Радио Пловдив и на БНР, до УС на БНР, кандидатите за директори на БНР и СЕМ. В момента тече конкурс за генерален директор на БНР, който ще се проведе на 23-ти януари, така че се очаква до тогава да няма разрешение на проблема.

Срещнахме се с Паолина Комсалова – водещ на сутрешен блок и ръководител на екип „утро“, както и с Валя Божилова – звукорежисьор, музикален редактор, автор и водещ на музикални предавания. Те са само част от общо 36-те служители от творческите екипи на националната институция, които са се подписали с изискване за належащи промени.

Проблемът със заплащането в радио Пловдив съществува от години, но чашата прелива в края на 2019 година, когато служителите получават обидно и много по- ниско от останалите допълнително материално стимулиране, въпреки богата програмна година и преизпълнен рекламен план.

По длъжностна характеристика през 2009-та Валя Божилова е звукорежисьор и музикален редактор, но тогавашният генерален директор Валери Тодоров принуждава нея и колегите ѝ на същата позиция да подпишат договори, в които са вписани като звукорежисьор. Въпреки това дейностите ѝ като музикален редактор не отпадат. Напротив! От 2009-та до сега в апаратната стои един човек, който отговаря за техническата част на музикалното оформление, а отсреща един водещ. Повечето отговорности не носят по-висока заплата обаче, освен ежегодното увеличение по индексация.

„Една от основните причини за нашето недоволство е, че ние не знаем как се формират районните бюджети и защо има такава голяма разлика между отделните звена. Защо разликата между София и регионалните радиостанции е толкова очевидна, при все че имаме едни и същи задължения, а като бройка сме по-малко. Тук един журналист е репортер, редактор, водещ на програма, водещ на новини и редактор на сайта, който от години поддържаме като отделна медия без допълнително финансиране за това.  Ние сме първото радио, което излъчва по интернет. С годините ангажиментите ни пораснаха, а заплатите стават все по- близки до минималната работна заплата, а това е недостойна оценка за нашия труд.“, заяви Паолина Комсалова.

Освен увеличаване на заплатите и отпадане на стандартите между различните градове, журналистите желаят и свободен достъп до форумите и събранията, на които се обсъждат финансови и програмни въпроси. Засега директорът на радио Пловдив Чавдар Каришев споделя на служителите си, че подкрепя исканията им, но крайното решение не е негово. Най-вероятно проблемът ще се разгледа от новия генерален директор, който се очаква да стане ясен на 23-ти януари. Интересно е, че, както споменахме, за миналата година радиото има преизпълнен рекламен план, но това не се е отразило върху месечното възнаграждение. Друг интересен факт е, че БНР има подписан договор с Фондация „Пловдив 2019“, чрез който радио Пловдив трябваше да отразява събитията, включени в апликационната книга на ЕСК, на терен, включително с извънредни предавания за откриването и с директно излъчване в ефира за закриването. Въпреки договора в радиото не влиза нито стотинка.

Междувременно на всеки кръгъл час по станцията на радио Пловдив може да чуете песента „Let it be” на The Beatles, която се превръща в символ на протестите на БНР и БНТ.

Вашият коментар