Базар Капана превръща Пловдив във Великденска приказка

Близо 130 години по-късно организаторите на Базар „Капана“ ще възродят Цар-Симеоновата градина за българските занаяти и изкуства. Това ще се случи по време на Великденския базар, който ще се проведе от 29 април до 2 май в любимото на пловдивчани място за отдих и разходки.

Голямата промяна през тази година идва със смяната на мястото, което ще приюти някои от най-добрите автори, творци и занаятчии в страната. Вместо ул.Райко Даскалов (Малката главна или Узун Чаршия), новия дом на Базар Капана ще бъде Цар-Симеоновата градина. Новото място на провеждане ще предложи едно различно преживяване на посетители, с много повечебезопасно пространство, на което ще може да откриете най-емблематичната част от Капана Фест – големият авторски базар за ръчно изработени продукти и занаятчийски храни.

Над 100 български автори отново ще ни изумят с въображението си и ще ни поднесат с усмивка и лично отношение прекрасните изделия, в които са вложили много труд и любов. Ще се насладим и на отбрани вкусове от майсторските ръце на най-добрите родни и международни производители на качествени храни и напитки, а музикалната селекция за цялостното настроение отново ще поверим на момчетата от My-vinyl.com.

Никола Сивков – създател на базара и Капана Фест разказва, че смяната на локацията ще направи Базар Капана още по-привлекателен както за творците, така и за посетителите. Самата Цар-Симеонова градина пък има историческо значение за историята на занаятите не само в Пловдив, но и в страната. 

Още през 1891 година българското правителство взема решение в Пловдив да бъде проведено Първото българско земеделско-промишлено изложение по предложение на Григор Начович. В продължение на 10 месеца от октомври 1891 до юли 1892 г. се създава великолепна градина, за която всички европейски вестници, описвайки тогава Изложението, казват, че това е нещо невероятно. Проекта е на швейцарския градинар Люсиен Шевалас. През лятото на 1892 г. е изграден парк с площ от 90 хил. кв. м, в който се разполагат 36 изложбени павилиона. 

На 15 август 1892 г. в присъствието на княз Фердинанд I – патрон на изложението, българските министри, църковният клир, чуждестранни консули, участници и гости се състои тържественото откриване на изложението. Около 2500 войници участват в празничен парад, а балонът на френския въздухоплавател Годар се издига в небето над Пловдив. В изкуственото езеро на изложението е разположен 10-метровия параход „Ангел Кънчев“, който е първият плавателен съд в България задвижван с течно гориво.

След края на изложението българският княз Фердинанд издава указ, с който подарява градината на пловдивчани с две условия: Да носи името на великия български владетел Симеон І и пловдивчани да се грижат за нея. Днес, близо 130 години след първото изложение, Цар-Симеоновата градина отново ще приеме съвременно тематично търговско изложение, с мисия да подкрепи българските творци и да възроди славната история на този страхотен градски парк.

Организаторите обещават да превърнат алеите на знаковия парк в истинска Великденска приказка, която да бележи серия от тематични базари и изложения, които да припознаят българските обичаи, свързани със занаятчийското и творческо дело. По традиция Базар Капана ще донесе и много изненади, които тепърва предстоят да бъдат разкрити. 

Вашият коментар