Образованието е пътят към спасяване на културното наследство

Повече познаване и образоване на пловдивчани за културното им наследство е пътят към спасяването му. Около тази тема се обединиха участниците в дискусията „Опазване на културното наследство“, организирана от Икономическа библиотека и Българско либертарианско общество – Пловдив миналия уикенд. По време на разговора се дадоха примери от чужбина, свързани със законодателство и начини да се покаже както на обществото, така и на самите собственици, че културното наследство е ценно и трябва да бъде пазено.

В дискусията, проведена в Хакафе – Пловдив участваха 20-ина души, а водещи бяха икономистите Стоян Панчев и Весислав Илиев, както и журналистът Теодор Караколев. Веднага след първите им изказвания дискусията се отвори за публиката и гостите – артисти, хора, работещи в културните среди и активисти се включиха с интересни изказвания. Относно нуждата от повече образованост, участниците се съгласиха, че е нужно ценните културни паметници да бъдат по-добре популяризирани, тъй като много от пловдивчани и гостите на града не са съвсем наясно кои са ценните сгради. Участниците се съгласиха, че резултати се постигат, когато максимално много хора се съберат и заедно изразяват позиции, а не са пасивни наблюдатели на случващото се в градската среда.

Конкретният повод за дискусията беше събарянето на Тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8, но темата бе по-обширна и се коментираха различните възможности културните ценности да бъдат опазени без насилие, а чрез повече образованост и положителни примери.

Вашият коментар