Експерти: Нужно е спешно укрепване на Тютюневия склад

Спешно укрепване на полуразрушения тютюнев склад на улица „Одрин“ 8 трябва да бъде предприето възможно най-скоро. Това може да се осъществи и от Община Пловдив, позовавайки се на Закона за културното наследство, като след това потърси средствата от собственика, уточниха експерти. Специалисти от различни сфери се събраха на дебат за бъдещето на тютюневия склад, организирано от Обществен съвет за култура и културно наследство в залата на Историческия музей, зала „Съединение“. Архитектите коментираха, че план за това укрепване може да бъде дарен безвъзмездно.

Разговорът започна с уводни думи от доц. Мария Шнитер и от арх. Петкана Бакалова. След това бяха прочетени и становища от проф. Тодор Кръстев и арх. Йорданка Кандулкова, които не успяха да присъстват лично на разговора. От техните становища и останалите мнения на специалисти в залата се очертаха основните варианти за бъдещето на склада – той може да бъде разрушен докрай, може да се изпълни проекта, разпространен в медиите – с високото стъклено тяло за хотел и имитативно преизграждане и надстрояване на склада, като тези два варианта бяха определени от всички за неприемливи. Двете опции, около които се водеха дебатите, бяха за запазване на съществуващите части от склада, а останалата част от стария му обем бъде възстановена със съвременни средства или ясно разграничаване, както и втората позиция – складът да бъде възстановен в стария му вид с автентични материали, което е и заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов.

Повечето от експертите се обединиха около първата позиция, според която така сградата ще запази паметта на историята – разрушаването му, гражданската активност и неговото спасяване. Част от специалистите все пак изказаха мнение, че складът трябва да бъде възстановен в стария си вид, макар и това да бъде ново строителство.

Като важен акцент бе изтъкнат и фактът, че все още има актуално строително разрешително, което трябва максимално скоро да бъде отменено. Най-спешната работа, обаче, трябва да бъде укрепването на остатъците от склада, тъй като това, което е останало се руши постоянно и не се знае докога ще издържи и в този си вид. Архитект Мария Стоянова от КАБ – регионална колегия Пловдив разказа, че тазгодишната тема на ежегодния Архитектурен форум – Пловдив ще бъде свързана с тютневите складове, като задание към млади архитекти, но и други специалисти, ще бъде разработване на план за бъдещето на тютюневия квартал. Според нея трябва да се гледа реалистично на плановете за спасяването на тези сгради и без ясен бизнес план те няма как да продължат да съществуват.

За автора

Вашият коментар