Доц. д-р Тодор Радев гост на историческия клуб в Петното

Д-р Радев е преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски” и автор на множество научни публикации

Модераторът Димитър Герганов и д-р Тодор Радев ще засегнат епохата на българското Възраждане и по-специално такива ключови етапи като формирането на балканските нации и национализъм или „Как флагът стана по-важен от кръста". Няма да пропуснат така наречения „Византийски проект”, в който не се предвижда България, а също така и непознати за широката публика акценти свързани със залеза на еничарите и Осман Пазвантоглу, фанариотите и църковните борби, политиката на „преселения” на Русия и Османската империя в контекста на войните, непознатия Раковски и още много други интересни неща.

Малко или много всеки изкушен от историята има своите пристрастия. Ето какво казва доц. д-р Радев: "В чистата историческа наука политическите пристрастия са недопустими. Това обаче съвсем не означава, че точните исторически примери от нашето собствено национално битие не трябва да се използват в политиката. Напротив, правилната им експлоатация би била незаменимо оръжие за една истински българска съвременна политика."

Историкът доц. д-р Тодор Радев ще гостува на Пловдивско историческо общество на 10 ноември, четвъртък от 19 ч. в уютната сцена на клуб "Петното на Роршах", ул. „Йоаким Груев” 36 на ръба на Капана.

Сбирките на Пловдивско историческо общество са отворени за публика и всеки има възможност да зададе своите въпроси.

За автора

Вашият коментар