Партийният дом с нова визия, преобразяват го по примера на операта в Осло? (ВИДЕО И СНИМКИ)

"Нашият 8 хиляден град заслужава достойна сграда за операта си и трябва да се направи максимално възможното от всички нас, за да се случи", сподели Любозар Фратев

Съветът на учредителите на фондацията "Дом за пловдивската опера" представи идеята си за изграждането на нова сграда или по-точно преобразяване на друга центъра на Пловдив. Става дума за Партийния дом, в който се намира и Концертна зала.

Смелата идея на арх. Илко Николов бе представена миналия ден от Фондацията в лицето на почетния консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова, инж. Никола Добрев, Любозар Фратев, арх. Илко Николов и икономиста Георги Стоев, заедно със зам.кмета на културата Амелия Гешева на специална пресконференция. Директната цел за изграждане на истински Дом за Пловдивската опера обаче има, както образователна, така и медиационна цел, споделиха инициаторите.

Идеята на арх. Илко Николов е колкото смела, толкова и провокативна. Той и колегите му искат да сондират мнението на пловдивчани относно промяната на визията на площад Централен и да предизвикат дебат за бъдещето на Концертна зала. Икономиста Георги Стоев прегърна идеята с две ръце за промяна визията на Партийния дом и сподели, че бъдещата нова опера прилича на тази на норвежката в Осло. Хората работещи там спокойно може да се пренесат в други пловдивски сгради, като една от тях е тази на БНБ, намираща се в другия край на Главна. 

Всички тези решения обаче може да бъдат взети само на политическа основа, коментираха от фондацията, като топката сега е в Община Пловдив и Министерството на културата, които са и собственици на двете сгради, а предложението тепърва ще им бъде представено и разисквано с тях.

"За такъв смел вариант трябва да се произнесат специалистите, но има как работното място на хората да бъде пренесено в други сгради. Към настоящия момент Министерството на културата трябва да изготви задание, но това трябва да се обсъди широко и в момента аз не мога да го коментирам", сподели представителя на Община Пловдив Амелия Гешева.

"Ние сме тук, за да даваме идеи, да провокираме и да търсим поддръжници. Струва си да правим такива смели и нестандартни решения, защото Пловдив заслужава много повече от други градове. Пример за това мога да дам с испнаския град Севиля, като вече има една от най-модерните сгради на опера в Европа", каза инж. Никола Добрев.

"Истината е, че правим всичко възможно и използваме контактите си, за да може пловдивската опера да работи в добра среда. Сега е времето, което да използваме, за да може Министерството на културата отпусне нужните средствата, за да може след 2019-та да остане материално и културно наследство за града и страната. Знаем, че след такива големи интензивни събития остават образованието, добрите промени в законодателството и това, до което бъдещото поколение може да се докосне", добави почетния консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова.

В края на срещата с медииите председателят на Съвета на учредителите на фондацията Любозар Фратев и изпълняващата длъжността Директор на Държавна опера Пловдив г-жа Пенка Вучкова подписаха на място меморандум за съвместни дейности между фондация „Дом за пловдивската опера” и Държавна опера Пловдив.

Вижте и чуйте какво споделиха още те в следвщото видео:

Още по темата:

  • Хиляди пловдивчани подкрепкиха идеята за нов Дом на пловдивската опера ТУК
  • Обществено обсъждане ТУК
  • Нов дом за пловдивската опера ТУК

За автора

Вашият коментар