АГ „Селена“ посрещна специални гости по повод Световния ден на недоносените деца

Малки герои – бивши пациенти на неонатологичното отделение на УСБАЛАГ „Селена“, и техните родители гостуваха на пловдивската АГ болница за Световния ден на недоносените деца. Те бяха поканени, за да отбележат и отпразнуват този важен ден заедно със своите спасители – лекарите и акушерките на отделението.

Гостите бяха посрещнати със специална програма, украса и много изненади, награди и лакомства. Събитието започна с няколко встъпителни думи от проф. Пехливанов – завеждащ на родилното отделение в болницата, д-р Мария Нещерова – завеждащ на неонатологията, и нейния екип и продължи с представяне на всеки един от гостите. Празникът включваше и специална програма с истински фокусник и аниматор за малките. След раздаването на наградите и няколкото часа, прекарани в игра и веселие, гостите посетиха и самия интензивен сектор, за да дадат кураж на сегашните пациенти, бидейки самите те доказателство, че най-малките герои са най-големите.

Снимки от тържеството може да видите тук.

От началото на годината досега само в „Селена“ са родени близо 200 недоносени деца, 8 от които са се родили с тегло под 800 грама. В момента в интензивното отделение на болницата има 12 бебета, след като някои от пациентите бяха изписани  и се прибраха у дома специално за празника. Болницата предлага и кенгуру грижа и разполага със семейни стаи, в които родителите могат да пребивават с бебетата си.

Недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да расте – над 6 хил. бебета годишно се раждат преждевремнно в страната. У нас Световният ден на недоносеността се отбелязва за седми пореден път. Значимостта на грижите за преждевременно родените също расте с всяка изминала година, заради нарастващия процент недоносени на фона на намаляващата обща раждаемост.

Вашият коментар