Десетки пожелания получиха приемните деца в Пловдив

Над 50 души – експерти, социални работници, представители на социалната система и приемни родители участваха в Пловдив на събитие по приемна грижа, организирано от фондация „За Нашите Деца”, с подкрепата на община Пловдив. То премина под надслов „Всички заедно за приемната грижа”.

Специалистите се фокусираха не върху административна дейност по приемствеността, а я съпреживяха като процес, изпълнен с различни взаимоотношения и емоции.

Участие взеха представители на социалната система от 9 общини: Пловдив, Асеновград, Раковски, Първомай, Сопот, Хисар, Стамболийски, община Марица и Родопи. Те работеха по казус, размениха своите роли, като се поставиха на мястото и на приемното дете, и на приемните родители.

"Поставяме акцент върху грижата за децата, отговорността и координацията между институциите за взимането на най-доброто решение за всяко едно дете. Всички вярваме, че гаранция за свършената работа е благосъстоянието на детето и това как се чувства то". Това заяви Милена Милушева – ръководител по приемна грижа към ЦОП "За деца и родители" във фондация "За Нашите Деца".

 

След събитието всички участници имаха възможността  да напишат послания за приемните деца. Към пожеланията се присъедини и заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, директорът на дирекция „Социална политика” към общината Веселина Ботева, Надя Танева – директор дирекция „Социално подпомагане” и други. Послания за децата написаха и колеги от медиите БНТ 2, телевизия Ди Си ТВ и Топ Новини Пловдив.

„От цялото си сърце ти желая в живота си да имаш много обич. Да обичаш и да бъдеш обичана”. Това е част от пожеланието на директора "Развитие на социални услуги" във фондация „За Нашите Деца” Мариана Петрова.

Още едно послание към приемните деца: „Моето пожелание е не спирай да мечтаеш, не спирай да вярваш, не спирай да питаш и търсиш истината. Ти си на 9 годинки и имаш право да получиш най-доброто – дом, семейство, топлина. Бъди уверен, учи се от всеки, който срещнеш по пътя си. Промени и дай най-доброто от себе си, след това на света”.

У нас все още над 4000 деца живеят в институции. Броят на приемните семейства расте и те вече са почти 2000. Запазва се обаче и броят на изоставените деца – годишно между 1000 и 2000. 

Събитието „Всички заедно за приемната грижа” се проведе в рамките на кампанията на фондация „За Нашите Деца” за набиране на нови приемни родители в Пловдив. Тя преминава под надслов „Приемните родители даряват любов. Дарете и вие”. Целта на кампанията е да осигури семейство на най-уязвимите – бебета и деца до 3-годишна възраст. 

Всеки, който иска да тръгне по благородния път на приемната грижа, може да получи първоначална консултация в Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители”, който се намира на булевард „Марица“ 21. Телефонът за контакт е 032/943 444.

Още информация за фондация „За Нашите Деца” вижте тук: www.detebg.org

За автора

Вашият коментар