Десетки усмивки грейнаха пред Коледната елха в Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

За 6-та поредна година най-малките пловдивчани станаха свидетели на символичното запалване на елхата под тепетата

Коледният дух завладя и Стария град на 1-ви декември

Малко след 18:00 часа площад „Стефан Стамболов“ отново бе препълнен с нетърпеливи палавници тръпнещи да видят как ще светнете елхата пред Общината. Участие взе Хорът на пловдивските момчета, които изпълниха любими и популярни коледни песни. Пловдивчани доловиха коледното настроение и въпреки студа бързо се струпаха около елхата, която предстоеше да заблести. 

Кметът инж. Иван Тотев припомни, че старото коледно дърво беше злополучно съборено при една от големите бури в последно време и пожела на новата елха да радва хилядите жители и гости на Пловдив. След зарята пловдивчани се хванаха на дълго хоро около фонтаните и Немския коледен базар. 

В Стария град също настъпи и празничното настроение в първия ден на декември. В Дълбоката зала в Балабановата къща Мария Аргирова направи демонстрация как се изработват  коледни свещи чрез венецианска карвинг техника. Събитието „Светлината през вековете“ запозна присъстващите с карвинга – изкуството на венецианските майстори, повлияно от бароковите форми от XVI век, отразяващи огъня и светлината през вековете.

Първите данни за рязани свещи ни връщат в XVI век, когато в Италия се заражда стилът Барок. Той прониква във всички сфери на живота – строителство, изкуство, мода, интериор, живопис и се отличава с пищност и величие. Единственият източник на светлина по онова време бил огънят, затова свещите са имали огромна популярност. За да бъдат в крак с модния бароков стил и да увеличат продажбите си, майсторите на свещи във Венеция за първи път започнали да ги режат, като с получените листенца правели всевъзможни завъртулки. Това било истински фурор в производството на свещи и техниката започнала да се разпространява както в Италия, така и в целия свят.

Малко по-късно, отново в Балабановата къща, Дълбока зала бяха представени изложба с информационни пана и фотоси  „Карел IV – владетелят, държавникът и неговата епоха“, както и книга, посветена на 700 г. от рождението на чешкия и немски крал, и Римски император.

Карел IV е един от най-значимите владетели, свързан с историята на цяла Европа през Средновековието. Неговите пристрастия и подкрепа за образованието, изкуството и стопанството слагат своя ярък отпечатък върху развитието на континента през XIV в. Засилването на ролята на духовността допринася изключително много за интелектуалния и материален разцвет не само по време на властването на Карел IV, но и след това.

Изложбата може да бъде разгледана до 9-ти януари 2017 г.

Кулминацията настъпи в късния следобед, когато в пруста на Балабановата къща символично грейна Коледната елха. Първата светлинка по традиция запали почетният консул на Република Армения г-н Ехиязар Узунян, а след него се включиха г-н Минко Кафтански- директор на Общински институт „Старинен Пловдив”, представители на Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив, фондация „Пловдив 2019” и община Пловдив.

Видео от запалването на светлините на елхата в центъра на Пловдив:

СНИМКИ и ВИДЕО от запалването на през 2015-та може да видите ТУК

Вашият коментар