Галавечер с 12 традиционни ястия тази вечер на Етно панаира в Пловдив

Освен известният одрински джигер, който обра овациите на всички на откриването на първото издание на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела”, тази година, приятелите на Фондация “Заедно” от турската общност ще предложат на гостите си и арнаутски джигер, който ще се приготви по идея и със съдействието на дипломатите от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

В Деня на турската кухня на панаира ще бъдат представени не един, а три традиционни хлябa.  Вечерта днес ще стартира в 17.30 ч. с меню от хапки  “тарнак” със суджук. Едно от най-очакваните неща, които може да опитате във вечерта на турската кухня, са несъмнено вкусния „симид“ и меките хлебчета "поача".

Импровизираният кафе-бар на открито ще предлага турско кафе на пясък с тулумбичка, чай и шербет, а пред мобилната кухня майстор-готвач ще показва как се приготвя одринския джигер. Турските ресторанти в града ще представят най-известните си и вкусни народни ястия като лахмаджун и адана кебап, султан кебап, оригинална имамбаялдъ, карнъ ярък, пилаф, къпана баница и др.

Тази година, вместо “филибе кюфте”, гостите ще хапват “чиг кюфте”. За финал ще подсладим и с истинска турска баклава – “на сефалък” под дърветата в градината на пл.”Аптека Марица”.

Денят нa турската кухня се организира от г-н Ахмед Пехливан, председател на джамийското настоятелство в Пловдив, председател на “Йешилай” в България и член на КС на Фондация “Заедно”.

Вашият коментар