Граждани превърнаха изоставено място в еко-парк за децата в Тракия (СНИМКИ)

Доброволци и граждани обновиха междублоково пространство в Район „Тракия“

Нова еко-площадка от рециклирани материали радва децата и техните родители, които вчера я изпробваха за първи път и засадиха заедно цветя в самите пейки

Жителите на зоната около Параклиса „Св. Георги Победоносец“ и ул. „Проф. Цветан Лазаров“ в Район „Тракия“ в Пловдив вече се радват на обновено междублоково пространство. Само до преди няколко месеца пространството бе буренясало и отблъскваше хората от квартала. След инициатива на БГ Бъди активен и будни граждани мястото вече има нов облик, а най-радостни се оказаха малчуганите, които вчера засадиха цветя в еко-пейките и рециклираха капачки от бутилки заедно с организаторите от БГ Бъди активен. 

"_Място Тракия" е създадено през последните няколко месеца с труда на десетки доброволци, живеещи наблизо и със съдействието на местната община – Район „Тракия“. Инициативата е на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и е част от дейностите на сдружение БГ Бъди активен за облагородяване на градски пространства, обединени под името _Място.

С участието на жители, експерти, активисти и администрация зелената площ край блоковете е разчистена, теренът е заравнен, край велоалеята са засадени 35 нови дръвчета, детската площадка е обновена, а на място са поставени модерни пейки от рециклирани материали. Предстои поставянето и на тенис маса.

Процесът започна през юли, когато по инициатива на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и със съдействието на Общината жителите на Район „Тракия“ бяха поканени да предложат обществени пространства за обновяване.

От получените девет предложения беше предпочетено мястото между Параклиса „Св. Георги“ и бл. 238/239, заради готовността на жителите да участват в създаването и поддържането на зоната. Администрацията на Район „Тракия“ се ангажира с подготовка на терена, озеленяване и залесяване, а активистите от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ осигуриха координиране на дейностите, ангажиране на технически експерти и доброволци, както и част от материалите, сред които пейки от рециклирана пластмаса.

Облагородяването на общественото пространство е направено по метода на т. нар. Placemaking – стратегия за партньорство между местните общности, институциите и бизнеса в създаването и управлението на обществени пространства. Негова цел е подобряване на икономическото и социалното благополучие и качеството на живот на жителите. Процесът включва допитване до гражданите, обществено обсъждане на нужните промени, одобрение на плана за действие, както и ангажиране на гражданите в обновяването и поддържането на местата.

През последните няколко години сдружение БГ Бъди активен е помогнало на местните общности от 23 населени места в България да създадат или обновят  конкретни места в техните квартали, като е съдействало с експертиза, връзка с администрацията и подкрепа за местни граждански организации.

„Радваме се, че създадохме работещо партньорство в Район „Тракия“, благодарение на отзивчивостта и подкрепата на местната администрация, и на готовността на жителите да бъдат активни в облагородяване на средата. Надявам се чрез този пример повече хора да бъдат готови да поемат отговорност да променят средата, в която живеят, и повече общини да бъдат убедени, че има начин да си сътрудничат успешно с хората.“ сподели каза Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ за mediacafe.bg.

Темата за партньорството между гражданите, местната администрация и бизнеса за създаването на чиста, красива и достъпна градска среда ще бъде разисквана на предстоящия Форум Град #БезОтпадъци на 29 ноември 2019 г., организиран от БГ Бъди активен. 

СНИМКИ: Алекс Карамфилов /4К Студио/

Повече за инициативата "Аз, ти Пловдив" и малките джобни паркове, може да видите ТУК

_Място Тракия и един Малък джобен парк :: 4K Studio from 4K Studio on Vimeo.

За автора

Вашият коментар