Граждани събират пари, за да спасят от унищожение парк в Пловдив

Организацията за спасение на пловдивските паркове Граждански контрол – защита на животните, зад която стоят природозащитници и различни зелени организации, разпространи в началото на седмицата официално съобщение с цел събиране на средства за разходи по дело свързано с обжалване на Общинско решение за унищожаване на парк в район Западен.

Пенка Амдямова е пенсионер, която се издържа с чистенето на жилищни входове, е завела дело, което съдът обявява, че гражданката и жител на района няма правен интерес да обжалва заповедта и я задължава да плати разходите в размер на 3000 лева по делото, които тя взима като заем. Сега пред жената стои нов проблем – да заплати нови 700 лева за хонорари на адвокати и съдебни такси, като тя се обръща към различни организации и граждани за подкрепа.

Въпреки, че крайната дата беше – 6-ти декември (днес), ние все пак публикуваме цялото съобщение на активистите с цел, който има желание да се включи в кампанията им и да им помогне за спасението на парка в този район.

Запознайте се с цялото писмо изпратено от "Спаси парковете в Пловдив":

На 16.03.2012 г. кметът на Пловдив издава решение, с което се позволява изменение на подробен устройствен план на кв. Христо Смирненски – запад, Пловдив. То позволява унищожаването на още една от малкото останали в Пловдив зелени площи, намираща се в близост до бар „Ескада” на ул. „Царевец”, за удовлетворяването на частни амбиции на строителни фирми.

В продължение на повече от две години, сдружение “Граждански контрол – защита на животните” и живущата в непосредствена близост до бъдещата строителна площадка Пенка Амдямова се борят срещу абсурдните текстове на Закона за устройството на територията, които ограничават обжалването на подобни кметски заповеди. Независимо че десетки дървета са предвидени за изсичане, което неминуемо ще доведе до влошаване качеството на и без това мръсния въздух в града, с определение на Административен съд – Пловдив от 18.02.2015 г. е постановено, че сдружението и г-жа Амдямова нямат правен интерес да обжалват заповедта на Община Пловдив. Постановени са съдебни разноски от 3000 лв., дължими на три от фирмите, искащи да застроят зелената площ.

Въпреки че сумата е несъразмерно висока за подобно дело, тя е надлежно заплатена на 30.04.2015 г., но една от фирмите – „Пластформ” ООД, изважда изпълнителен лист и завежда изпълнително дело срещу сдружението и г-жа Амдямова. Множество възражения и жалби от наша страна до частния съдебен изпълнител и Окръжен съд – Пловдив за незаконните действия са оставени без уважение и на 06.12.2016 г. е насрочен опис на вещи, в случай че не заплатим нови 700 лв. за адвокатски хонорари и съдебни такси.

Тази тъжна история демонстрира как съдебната система и недобросъвестни инвеститори се опитват да смачкат недоволството на гражданите и опитите им да спрат унищожаването на зелената система на Пловдив. Надяваме се, че с Ваша помощ още веднъж ще докажем, че заедно сме по-силни от корумпираните институции и алчни строителни фирми.

Можете да помогнете да съберем тази сума по следните начини:

  • PayPal: snc.gkzj@abv.bg
  • ePay: snc.gkzj@abv.bg или КИН 1576135039
  • банкова сметка:
  • банка: Обединена Българска Банка
  • титуляр: ГРАЖД.КОНТРОЛ- ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
  • IBAN : BG77UBBS80021031219840
  • BIC: UBBSBGSF

Основание за плащане – заплащане на разноски по дело за градинка на ул. „Царевец”. (по този начин ще знаем, че парите са именно за това и ще бъдат отчетени като участие в разходите).

Да спасим парковете на Пловдив заедно!"

Още информация може да намерите ТУК

За автора

Вашият коментар