Има ли драма в случая с доброволците от „Пловдив – 112“?

Днес офисът на Доброволно формирование – Пловдив 112 осъмна запечатан, а неговият ръководител Георги Влайков бе изненадан с подписана заповед за прекратяване на трудовите му взаимоотношения с Община Пловдив.

Официалната информация за предприетите действия дойде от ресорния зам.-кмет  по „обществен ред“ Йордан Ставрев, който заяви, че няма  драма, а случващото се е следствие на взето решение за извършване одит на дейността на формированието. Отстраняването на Влайков бе обяснено именно с този аргумент, както и назначаването на Атанас Даков (също доброволец в Пловдив 112) на мястото на вече бившия му колега.

Дотук добре. Община Пловдив заслужава похвала за това, че иска да е наясно дали дейността на една от пряко подчинените й формации е изрядна, тъй като в годините назад одит на ДФ „Пловдив 112“ не е правен. Логично и закономерно е такъв тип проверки да се извършват по всички вериги на общинската администрация и отдели, тъй като освен възпиращ ефект срещу нарушения и злоупотреби, същите могат да послужат и за по-голяма яснота относно нуждите на изброените, съответно тяхното по-добро обезпечаване и разбиране за техните практики.

И тук въпросът е има ли драма и ако има, в какво точно се състои?

Вероятно информацията за смяната на Георги Влайков, както и извършването на одит на формированието, биха били приети спокойно и без напрежение, ако действията на Общината бяха малко по-обмислени и по-деликатни.

Начинът, по който се случиха събитията покрай ДФ „Пловдив – 112“, говори ясно за наличието на някакъв проблем. Само така можем да да си обясним показното запечатване на ползваната от доброволците сграда, както и ненадейното освобождаване на техния ръководител.

Не бива да забравяме, че тук не говорим за хайка срещу престъпна група, а за онези хора сред нас, които доброволно се притичват на помощ тогава, когато ни сполетят бедствия – без значение дали става дума за пожари, наводнения, вируси и т.н. За същите тези хора, които отделят от личното си време, за да помагат на нуждаещите се. За онези доброволци, които не се стреснаха от пандемията и подаваха всекидневно ръка на възрастни хора, на инфекциозните отделения, на Българския червен кръст и на кой ли още не след дългия работен ден, а след неговия край даваха дежурства в спешна помощ, където недостигът на кадри е повече от ясен. 

Дали има проблеми в ДФ „Пловдив – 112“ ще стане ясно след приключване на проверката, но ще е добре в подобни случаи Общината да „пипа“ по-меко, тъй като с тези резки действия обществото остава с впечатлението, че дори в подобен род благородни формирования се правят далавери и има злоупотреби.

Как иначе да си обясним извънредната смяна на Георги Влайков, за която той научава на същия ден, когато офисите са запечатани, както и моменталното назначаване на негов колега за ръководител на формированието?

Всъщност не е ли по-логично Влайков да бъде освободен след извършване на одита, при това ако същият докаже, че законът е нарушен, а не предварително?

А ако не бъдат установени нарушения? Кой ще върне времето назад, за да се извини на Влайков за хвърлената сянка върху него и дейността му като водач на онези 70 доброволци през последните години?

Самият той сподели пред „Медиякафе“, че няма конфликт с никой в Общината или сред колегите си, както и че намира за напълно естествено извършването на одит в ръководената от него структура, която така или иначе е Общинска.

Единствената горчилка в думите му усетихме, когато сподели, че колегите му в ДФ „Пловдив -112“ не заслужават това, което се случва, тъй като се чувстват обидени от начина, по който са се развили събитията и тяхното криминално отразяване в определени пловдивски медии.

Кой е виновен и има ли изобщо такъв ще стане ясно скоро, но е хубаво да се знае, че изграждането на колектив с такъв тип дейност не е лесна задача и отнема време. 

Ще е хубаво пловдивските доброволци да преминат през това изпитание без големи сътресения, тъй като обществото ни има нужда от вяра, че някъде там има хора за пример, които могат да сбъдват добрини заедно, неоцапани от съмнения за нередности и злоупотреби.

Повече за кампанията на ДФ Пловдив по време на извънредното положение от COVID-19 в СНИМКИ може да видите ТУК

На първа линия from 4K Studio on Vimeo.

Вашият коментар