Как можем да трансформираме градовете на България?

Пловдив приема международна конференция с акцент качеството на градската среда

Широка публична конференция, посветена на оформлението на публичните пространства ще се проведе на 1-ви декември в Тютюневия град на Пловдив. Събитието ще представи методът ‘placemaking’, за създаване на качествена градска среда чрез подход от долу нагоре, както и международен теоритически и практически опит от водещи европейски експерти.

Placemaking connected” се организира от сдружение „BG Бъди активен“ и предвижда няколко тематични панела за изследване на състоянието на града и представяне на следващата стъпка за създаването на стратегия чрез информиран диалог за неговото бъдеще.

Запазете своето място с безплатна регистрация 

Градският живот е ежедневие за по-голямата част от населението на Земята (над 4 милиарда души живеят в градовете, по данни на Световната банка, като тенденцията е то да достигне 66% до 2050 г). Нарастването на градското население е съпътствано от много проблеми – свръхнаселеност, несигурност, замърсяване и общо влошаване на средата и качеството на живот.

От друга страна, разрастването на големите градове предизвиква обезлюдяване и западане на малките населени места, с всички произтичащи последици за устойчивото развитие. Така планирането и управлението на градовете и градските пространства изпъква като едно най-значимите предизвикателства пред обществата през 21 век.

Възникналите през последните десетилетия подходи за градско планиране и управление са вдъхновени от решения на локално ниво от долу нагоре, при които се цели мобилизирането на общностите и териториалните ресурси. Редица големи градове вече демонстрират постижения в тази насока.

За да споделят международен опит в подобни инициативи, в България идват водещи експерти в градските стратегии от Испания, Гърция, Холандия и Швеция. Специално за лекция в програмата на събитието пристигат Йерун Лавен & Рене Ройманс (Stipo NL, Ротердам); Ариадна Мигел Аменгуал (Община  Барселона); Вивиан Доумпа (Stipo Солун); Рамон Марадес (Марина на Валенсия); Владимир Ус (Асоциация Оберлихт, Кишинев);Фредрик Линдстол (Glådstad, Стокхолм); Виктор Касала (Община Братислава). В конференцията ще участват и български представители Ласка Ненова (БГ Бъди Активен), Ангел Бондов и Тодор Кесаровски (|Не|Формално), Илия Димитров (НУЛА32, Пловдив).

Пълна програма на събитието можете да намерите ТУК

По време на събитието, “BG Бъди активен” ще представи своя POP-UP park, като добра практика от проекта насочен към градските пространства “MOVEment Spaces”. Мобилният парк ще бъде разположен по време на конференцията и ще даде възможност на участниците да изпробват физическата активност в градска среда.

“Placemaking connected”-  01.12.2018 г. от 09:00 часа в зала на “Фондация Пловдив 2019“, #СКЛАД на ул. “Екзарх Йосиф“ 16

*Събитието ще бъде със свободен достъп, но е необходима регистрация. Повече ТУК

Събитиeто  “Placemaking connected” е  част от ключовия проект ФОРУМ 2019, който включва серия от семинари и специализирани срещи с фокус проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Конференциятa се провежда като част от проекта „_Място – Доброволчество с въздействие“, насочен към промяна на публичните пространства. Той има потенциала да промени представите на местните администрации и жители в българските градове относно начина, по който физическите пространства могат да се облагородяват и поддържат. „_Място“ се осъществява с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation.

Вашият коментар