Хиляди българи се хващат на най-голямото хоро на 11-ти май

Хиляди българи в над 25 държави ще танцуват традиционно българско хоро

Те ще направят това, за да отбележат празника на Светите братя Кирил и Методий. По инициатива на МОН, в различни точки по света, учениците от български неделни училища, както и техните учители, родители и приятели, ще се съберат, за да почетат българските традиции и култура. Тази инициатива се случва като част от проекта „Розите на България”. 

Събитието „Розите на България”, обединява над 50 български неделни училища в чужбина. Те ще се включат в специално организирани събития, чрез които ще отбележат празника на българската азбука. 

Танцовите състави към българските неделни училища ще поканят всички присъстващи да се хванат за ръце и да извият традиционно българско хоро под звуците на емблематичната „Празнична сюита“ в изпълнение на оркестъра на Българското национално радио и ансамбъл „Тракия“. 

(Снимка архив mediacafe.bg  – MoveWeek 2014 Пловдив)

В рамките на инициативата всяко училище ще има възможност да организира други изяви на децата, базари, изложби на рисунки, резултати от конкурси, пленери и др., но обединяващият елемент от празника ще бъде българското хоро, което ще се извие на открити и оживени места в градовете. 

"Вярваме, че каузата ни ще обедини нашата общност по целия свят и заедно ще почетем един от най-светлите празници – деня на Светите братя Кирил и Методий. Каним всички наши сънародници да подкрепят инициативата в името на съхранението и разпространението на българския език и култура по целия свят"

Това заяви Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката. 

ВИЖТЕ най-дългото хоро изиграно в центъра на Пловдив в СНИМКИ 

Вашият коментар