Овце за камъни, орден на рицарите, досадни разбойници… или просто Катан

Търговия на овце за камъни, орден на рицарите, досадни разбойници…

Трудно е човек да опише Катан с няколко думи

„Заселниците на Катан“ (често съкратено само на „Катан“) е популярна съревнователна настолна игра. Създадена през 1995 година от Клаус Тойбер в Германия, играта бързо се превръща в световен бестселър. Да се твърди, че играта е просто „популярна“, е доста меко казано – преведена е на над 30 чужди езици (включително и български), и има продадени над 20 милиона копия в цял свят. 

Множество настолни играчи започват да градят своя интерес към хобито именно с Катан. Достъпността на правилата, приятната комбинация от стратегия и късмет, както и забавното настроение, което поражда играта, я правят любима на големи и малки. Наличието на множество разширения и допълнителни сценарии за игра към нея пък допълнително увеличават възможностите на играчите да трупат нови и интересни преживявания с играта. 

Макар и играта да е подходяща за новаци, тя определено може да бъде взета и по-сериозно. За това свидетелстват официалните турнири с трупане на точки за ранглисти и награди. Да си професионалист по Катан е напълно реална възможност! 

Интели Геймс са официален издател на играта на български език, както и официален организатор на турнири. Много играчи са имали възможност да се докоснат до изживяването, наречено „Световно първенство по Катан“, именно благодарение на доброто си представяне на турнирни събития. 

За всички фенове на играта, в това число начинаещи и непрофесионалисти, трябва да се знае, че те организират и любителски турнири, в които важно е участието, а не класацията. Именно такова събитие са приготвили от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите (МСМРБ), Rise of Dice и „Айляшката задруга“ в град Пловдив на 31-ви март.

Пловдивчани ще могат да се включат напълно безплатно, като най-умелите ще бъдат почетени подобаващо, а за другите ще има утешителни награди. Нещо повече, посетителите ще могат да се запознаят и с изживяването, наречено Big Game Catan, което включва игра на множество участници в общ Катан с шеметни правила и страхотна атмосфера. 

Събитието ще се състои на 31-ви март в Пловдивски Културен Институт и ще служи като своеобразна загрявка за голямото събитие – първия по рода си фестивал за настолни игри в града Board with me! Пловдив на 21-22 април в гр. Пловдив.

За двете събития входът е напълно безплатен и всички играещи или желаещи да се гмурнат в света на настолните са добре дошли! Обяснение на игрите ще има на място! 

Повече информация за събитието може да видите от ТУК

Повече за инициативата от Милен Миленов може да видите ТУК

Вашият коментар